DNA van embryonale brein geeft inzicht in psychiatrische aandoeningen

Twee onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een atlas gemaakt van het embryonale brein. Daaruit wordt duidelijk welke stukken DNA verband hebben met psychiatrische aandoeningen als ADHD, anorexia, autisme, slapeloosheid of schizofrenie. De sterkste associatie werd gevonden voor depressie.

Dat schrijft de Vrije Universiteit (VU) op 2 mei (https://vu.nl/nl/nieuws/2024/dna-van-embryonale-brein-geeft-inzicht-in-psychiatrische-aandoeningen). VU-onderzoekers Marijn Schipper en Danielle Posthuma hebben de atlas gemaakt samen met Camiel Mannens en Sten Linnarsson van het Karolinska Institutet in Zweden. Die bevat een half miljoen cellen in het embryonale brein. Zulke ‘kaarten’ zijn wel eerder gemaakt, maar nooit van het totale embryonale brein. Het helpt te begrijpen hoe verschillende typen hersencellen eruit zien en zich ontwikkelen, maar ook hoe verstoringen hiervan kunnen leiden tot aandoeningen.

Depressie
Marijn Schippers onderzocht of stukken DNA in specifieke cellen genetische varianten bevatten die betrokken zijn bij het ontstaan van psychiatrische aandoeningen. Daaruit blijkt dat sommige DNA-patronen samenvallen met die van ADHD, anorexia, autisme spectrum aandoeningen, depressie, slapeloosheid en schizofrenie. De sterkste associatie werd gevonden voor depressie. Zo ontdekten de onderzoekers dat genetische varianten die al eerder gelinkt zijn aan depressie, bijzonder vaak voorkomen in stukken DNA die vooral actief zijn tijdens de vroege embryonale ontwikkeling in een specifiek type neuronen in de middenhersenen. Dit draagt bij aan het begrip van de erfelijke component van depressie.

 

Lees ook andere artikelen over depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

brain brain