Agressie bij gevangenen met psychoses komt vooral voort uit frustratie

Psychotische klachten van gedetineerden zijn ernstig, maar niet de oorzaak van geweld. Agressieve incidenten ontstaan vanuit boosheid over beperkingen, onvrede over de begeleiding en soms verveling. Dit blijkt uit het onderzoek van klinisch psycholoog Janneke van Beek die een groep gedetineerden onderzocht en moeite hebben met te vertellen wat er in hen omgaat.

Agressie is problematisch

Agressie door gedetineerden met een ernstige psychiatrische aandoening is een probleem in penitentiaire inrichtingen. Vanuit zorg en veiligheid vraagt dat om behandeling en bijsturing. Van Beek: “In mijn onderzoek worden de karakteristieken van het ziektebeeld van deze mensen en de relatie van de symptomen met agressie gedrag onderzocht. Ook de redenen voor agressie komen aan bod.”

Meer aandacht voor frustratie

Ernstige psychotische symptomen vallen erg op en daardoor kunnen de redenen voor agressie buiten beeld blijven. Hoewel behandeling van symptomen belangrijk is, lost dat niet de oorzaak van het gedrag op. “Voor goede zorg en veiligheid is het belangrijk om ook waar mogelijk iets te doen aan de frustraties van de gedetineerden. Bijvoorbeeld door therapeutische interventies, maar ook door te zoeken naar aanpassingen in de  beperkingen, de bejegening en de activiteiten”, aldus Van Beek.

Janneke van Beek promoveert op 17 april a.s. aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, op haar proefschrift ’From Inside to Insight: Exploring the relationship between violent behavior and severe mental illness in the penitentiary setting’. (https://research.vu.nl/en/publications/from-inside-to-insight-exploring-the-relationship-between-violent)

Het (Engelstalige) proefschrift is hier te vinden (https://research.vu.nl/en/publications/from-inside-to-insight-exploring-the-relationship-between-violent).

De illustratie bij dit bericht is (een deel van) de cover van het proefschrift.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

gevangenis gevangenis