Kosten psychofarmaca fors gestegen

Steeds meer mensen slikken psychofarmaca en de kosten nemen fors toe. Vorig jaar steeg het aantal patiënten met 1,7 procent tot 2,5 miljoen. De kosten namen met 9,3 procent toe tot ongeveer 260 miljoen euro.

Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad (https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2024/kosten-psychofarmaca-met-9-2-gestegen). Het gaat om getallen die de openbare apotheken in 2023 verstrekten. Tot psychofarmaca worden de geneesmiddelen bij ADHD, antipsychotica, antidepressiva en benzodiazepines gerekend plus een beperkt aantal overige middelen. De grootste stijgers waren de middelen bij ADHD (plus 12 procent meer kosten in 2023) en de antipsychotica (plus 11 procent).

Aripiprazol
De kostenstijging van de antipsychotica is vooral toe te schrijven aan de kosten voor aripiprazol en lithium. Voor aripiprazol namen de kosten toe met 17 procent naar bijna 18 miljoen euro in 2023. Dat komt door meer gebruikers (plus bijna 10 procent), maar ook een verschuiving in gebruik naar duurdere producten. Dat komt waarschijnlijk door een tekort aan aripiprazol in 2023.

Lithium
Voor lithium namen de kosten met maar liefst 55 procent toe tot ongeveer 7,2 miljoen euro. Het aantal gebruikers groeide niet zo erg (2 procent), maar de standaarddosering nam enorm toe (58 procent). Dat heeft mogelijk te maken met een tekort aan producten met lithiumzouten in de loop van 2022. De beschikbare alternatieven uit het buitenland – waar de IGJ tijdelijk toestemming voor gaf – waren anderhalf keer duurder. De apotheekbereidingen waren tien keer duurder vanwege het verwerken van de risicovolle stof lithium. Toch gebeurde dat laatste veel meer (86 procent van het totaal aan standaarddoseringen) dan invoer uit het buitenland (14 procent).

 

Lees ook andere artikelen over psychofarmaca (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/psychofarmaca)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

pillen pillen