Wetenschappelijk bewijs: aanraken is goed voor mentale gezondheid

Kan vrijwillige aanraking iemands fysieke en mentale welzijn bevorderen? Het lijkt een open deur. Maar wetenschappers spreken elkaar tegen. Uit een grootschalig analyse van studies door het Social Brain Lab van het Nederlands Herseninstituut en het Universitair Ziekenhuis Essen blijkt nu dat het wel degelijk werkt. Dat is relevant omdat aanraakinterventies vaak over het hoofd worden gezien binnen de ggz.

Dat schrijft het Herseninstituut op haar website (https://herseninstituut.nl/nieuws/aanraking-blijkt-goed-voor-geestelijke-en-lichamelijke-gezondheid/). Lichamelijk contact verbetert zowel het fysieke als het mentale welzijn aanzienlijk, bijvoorbeeld via vermindering van pijn, angst, depressie en stress bij volwassenen. Het is zelfs zo dat mensen die fysieke of mentale gezondheidsproblemen hebben nog meer baat hebben bij aanraking dan gezonde volwassenen. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar baby’s, zijn er nog te weinig studies naar het belang van aanraking bij kinderen en tieners.

Snelle knuffel
De onderzoekers hebben ook gekeken welk type aanraking het beste helpt. Als er geen vriend(in) of partner in de buurt is, werkt lichamelijk contact met een vreemde dan ook? Het is interessant dat het niet uit lijkt te maken door wie je aangeraakt wordt, op wat voor manier dit gebeurt en hoelang het duurt, zeggen de onderzoekers. Alles heeft dezelfde impact. Een uitgebreide massage door een therapeut kan net zo effectief zijn als een snelle knuffel van een vriend. De frequentie is wel belangrijk. Hoe vaker een aanrakingsmoment, des te groter lijkt de impact te zijn. Een snelle knuffel zou dus potentieel nog meer effect kunnen hebben dan een massage wanneer deze vaker wordt herhaald.

Aanraakrobots
Opvallend is ook dat interventies met objecten, machines of robots net zo effectief kunnen zijn als aanrakingen door mensen. Bij mensen die behoefte hebben aan verbetering van hun welzijn, bijvoorbeeld doordat ze ziek zijn of eenzaam, kunnen een aanraakrobot of zelfs een verzwaarde deken al helpen voor de fysieke gezondheid. Maar robot- of objectinterventies blijken  minder effectief te zijn voor mentale gezondheid. Mentale gezondheidsstoornissen zoals angst of depressie vereisen mogelijk toch menselijke aanraking, wat misschien wijst op het belang van een emotionele component. De onderzoekers waren ook geïnteresseerd naar het contact tussen mens en dier, maar daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hug hug