Justitieel Complex houdt nog steeds geen rekening met zorgbehoeften jongeren

Er zitten nog steeds risico’s aan het verblijf van jongeren in het Huis van Bewaring van Justitieel Complex Zeist (JC Zeist). Dat melden vier rijksinspecties. Volgens de inspecties zijn ‘een aantal aspecten’ verbeterd, maar er wordt nog te weinig rekening gehouden ‘met specifieke zorgbehoeften van deze jongeren’.

In JC Zeist zitten jongeren van 18 tot 23 jaar, die verdacht worden van een strafbaar feit, maar nog niet veroordeeld zijn. Ze kwamen in juni naar Zeist vanuit een justitiële jeugdinrichting die onbewoonbaar was geworden door waterschade.

Risico-inschatting
In december concludeerden de inspecties dat de omstandigheden ‘niet wenselijk’ waren. Zo kregen de jongeren geen onderwijs en ‘begeleiding, zorg en activiteiten zijn er onvoldoende gericht op hun ontwikkeling’. Er waren geen specifieke psychologen aanwezig en er miste een risico-inschatting van wat te doen met de jongeren in het geval van een gevaarlijke situatie.

Intake psycholoog
Na een nieuwe controle in februari melden de inspecties nu dat ‘een pedagogische benadering en een onderwijsaanbod’ nog steeds ontbreekt: ”Medewerkers van JC Zeist zijn van goede wil, maar niet voldoende toegerust om bijvoorbeeld jongeren met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking goed te kunnen helpen.” Wel krijgen de meeste jongeren inmiddels binnen twee weken een intake bij de psycholoog en is er een organisatie die activiteiten aanbiedt zoals sport, koken en gamen.

Behoeften
De inspecties vragen demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming opnieuw om zo veel mogelijk rekening te houden met specifieke behoeften van de jongeren, en om het jongerenverblijf in JC Zeist zo veel mogelijk op het verblijf in een justitiële jeugdinrichting te laten lijken. (ANP)

 

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tralies tralies