"Hulpverleners moeten mensen met psychische problemen niet loslaten"

De hulp aan verwarde mensen moet snel worden verbeterd. Dat zegt Onno Hoes, de voorzitter van het nieuw opgerichte ’schakelteam verwarde personen’. Volgens Hoes moeten hulpverleners personen in de problemen niet loslaten voordat een ander het overgenomen heeft. Dat schrijft RTL Nieuws.

Het ontbreekt Nederlandse gemeenten aan een goed antwoord op de duizenden meldingen over verwarde mensen die er jaarlijks binnenkomen. Het schakelteam moet hen helpen om tot een goede aanpak te komen.

Doorgedraaide man

Het aantal meldingen van overlast door verwarde mensen steeg tussen 2011 en 2015 van 40.094 naar 65.896. De problemen lopen uiteen van dementerende ouderen die over straat zwerven, tot excessen zoals de man die begin oktober Veghel op stelten zette. De doorgedraaide man was zonder kleding op een huizenblok geklommen in de Brabantse plaats. Hij werd uiteindelijk aangehouden door een arrestatieteam en onder politiebegeleiding afgevoerd naar een ziekenhuis.

In de Brabantse gemeente Vught wordt sinds september vorig jaar geëxperimenteerd met een proef waarbij meldingen over verwarde personen worden doorgegeven aan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). In Vught staan veel GGZ-instellingen waardoor er meer dan gemiddeld overlast is van verwarde mensen.

Steeds dezelfde boodschappen

Sarah Voss en Esther Pullen van de GGD vertellen over een vrouw die drie keer per dag dezelfde boodschappen deed bij een lokale supermarkt. ”Omdat ze dement was, herinnerde ze zich niets en deed steeds dezelfde boodschappen. De bedrijfsleider van de supermarkt trok bij ons aan de bel. Wij zoeken dan contact met bijvoorbeeld buren of familieleden of een huisarts en proberen zo tot een oplossing te komen.”

De GGD’ers coördineren en regelen de hulp aan mensen die in de war zijn in hun gemeente. En dat werkt goed, zegt wijkagent Marcel de Rouw. Er komen nu veel minder meldingen binnen bij de politie.

Persoonlijk leed voorkomen

Zo goed als in Vught gaat het in de meeste Nederlandse gemeenten niet. Daar gaat Onno Hoes mee aan de slag. ”In alle gemeenten moet een goede aanpak komen voor mensen met verward gedrag. Door daarbij te helpen en te adviseren en te leren van elkaars projecten hopen we het persoonlijke leed en de maatschappelijke overlast zoveel mogelijk te voorkomen.”

Het schakelteam gaat twee jaar aan het werk. Aan het eind van die termijn, op 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s een sluitende aanpak hebben voor de zorg rondom verwarde personen.

Bron: RTL Nieuws

Verward 1 Verward 1