Congres Geweld tegen psychiatrische patiënten, een probleem komt nooit alleen. 7 November, De Doelen, Rotterdam.
Psychiatrische patiënten staan meer bloot aan geweld dan mensen uit de algemene bevolking, zo blijkt uit onderzoek. Het NWO-onderzoeksprogramma ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’ heeft tot doel meer kennis te verkrijgen over dit thema en vooral ook om interventies te ontwikkelen en testen die victimisatie van psychiatrische patiënten verminderen. Op deze congresdag worden de resultaten van dit programma gepresenteerd, met voor de bezoekers praktische handvatten voor de ggz-praktijk van alledag.
Psychiatrische patiënten staan meer bloot aan geweld dan mensen uit de normale populatie, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer patiënten zelf slachtoffer worden van geweld (victimisatie) gaat het om zaken als diefstal, straatroof, fysieke of emotionele mishandeling, seksueel geweld, bedreigingen et cetera. Slechts een deel van de patiënten bespreekt dit geweld met hun hulpverlener. Hulpverleners hebben hier dan ook vaak maar een beperkt zicht op. Verder ervaren hulpverleners de nodige handelingsverlegenheid wanneer uiteenlopende vormen van victimisatie van GGZ-cliënten vragen om een adequate reactie.
Dit congres wordt georganiseerd door NWO ter afsluiting van het programma ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’ dat sinds 2009 in drie rondes door NWO is uitgevoerd. Binnen dit programma zijn 12 omvangrijke onderzoeks- en innovatieprojecten uitgevoerd, met als doelstelling om het slachtofferschap van psychiatrische patiënten te verminderen.
Tijdens dit congres komen uiteenlopende thema’s aan bod. Er wordt door toonaangevende sprekers ingegaan op de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van victimisatie, met inbreng van ervaringsdeskundigen.
De resultaten uit epidemiologische studies bieden zicht op de omvang van het probleem en daarbij geldende risicofactoren. Het grootste deel van de dag staat in het teken van interventiestrategieën, gericht op preventie, vroegtijdige onderkenning en behandeling van de negatieve gevolgen van victimisatie. In workshops komen deze interventies aan de orde. De interventies zijn ontwikkeld voor verschillende doelgroepen, waaronder EPA-patiënten, patiënten met een dubbele diagnose, forensische patiënten, patiënten met een depressieve stoornis en cliënten met een verstandelijke beperking. De inhoud, de praktische toepassing en de effecten van deze interventies krijgen ruim aandacht. Beleidsmatige aspecten die bijdragen aan vermindering van victimisatie van psychiatrische patiënten komen eveneens ter sprake.
Ga naar de website van Sympopna (https://www.sympopna.nl/congres/gtpp) voor meer informatie en inschrijven!