Online workshop door Deb Dana
Het autonome zenuwstelsel vormt de kern van onze dagelijkse ervaringen. Het laat ons voelen dat we veilig zijn en maakt het mogelijk om ons met anderen te verbinden. Daartegenover staat dat onze ervaringen op hun beurt ook het zenuwstelsel weer vormgeven.
Deze online workshop vindt plaats op 3, 10, 17 november en 1 december 2021, van 14.00-17.15 uur
Traumatische ervaringen en veiligheid
De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de invloed van traumatische ervaringen op het autonome zenuwstelsel, en waarom mensen na zo’n ervaring zo moeilijk terugkeren naar een toestand van rust en vertrouwen. Door in de therapeutische praktijk vanuit de polyvagaaltheorie met cliënten te werken kunnen ze geholpen worden om een toestand van autonome regulatie te bereiken waardoor ze de veiligheid vinden die noodzakelijk is voor herstel na traumatische ervaringen.
Workshop
Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar ervaringsgerichte workshop deelt ze haar op de polyvagaaltheorie geïnspireerde benadering met ons. Je leert over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdekt hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn.
Aan het einde van de workshop weet je hoe je je cliënten op een veilige manier kunt laten opmerken welke impliciete overtuigingen ze over zichzelf hebben, hoe je ze kunt helpen om hun autonome zenuwstelsel opnieuw vorm te geven en hoe je cliënten een nieuw verhaal kunnen creëren over het trauma dat ligt opgeslagen in hun autonome signaalwegen.
Leerdoelen
* Weten hoe het autonome zenuwstelsel in elkaar zit en inzicht verwerven in de polyvagaaltheorie.
* De reacties van ons autonome zenuwstelsel op signalen van veiligheid en gevaar in theorie en praktijk verkennen, en weten hoe deze te herkennen bij jezelf en cliënten.
* Cliënten kunnen helpen autonome responsen die tot mobilisatie of ineenstorting leiden te gaan waarnemen en te doorbreken en nieuwe responspatronen te vormen die leiden tot veiligheid en verbondenheid.
* Leren hoe te werken met hulpbronnen die de regulatie bevorderen.
* Weten hoe te werken met impliciete overtuigingen van cliënten.
* Zelf ervaren wat het werken met het autonome zenuwstelsel volgens de polyvagaaltheorie inhoudt.
* Begrijpen waarom het belangrijk is om de kennis van het autonome zenuwstelsel te integreren in het therapeutische werk.
Voor meer informatie en inschrijven: www.uitgeverijmens.nl/workshop (http://www.uitgeverijmens.nl/workshop)