”De therapie-, epilepsie- en PTSS-hond behoren niet tot het verzekerde basispakket omdat de effectiviteit van deze hulphonden op dit moment onvoldoende bewezen is (geen stand van wetenschap en praktijk).”
Dat schrijft Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, in antwoord op vragen van Lisa Westerveld (GroenLinks) over de vergoeding van hulphonden. Ze lijkt er weinig voor te voelen deze honden te vergoeden vanuit de ziektekostenverzekering.
Volgens de Minister zijn er drie typen hulphonden die worden vergoed vanuit het basispakket Zvw: de blindengeleidehond voor verzekerden die blind of slechtziend zijn, de signaalhond voor verzekerden die doof zijn en de ADL-hond (assistentiehond) voor mensen met een ernstige stoornis in het bewegingssysteem (de hand en arm) die daardoor beperkt worden in hun activiteiten in het dagelijks leven. De ADL-hond helpt hen door bijvoorbeeld kasten en gordijnen te openen, met het oprapen en aangeven van spullen en bij het uittrekken van kleding.
Onderzoek
Dat veteranen en (ex-)politieagenten soms wél over een hulphond beschikken, als onderdeel van een PTSS-behandeling, is een gevolg van onderzoeken door Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht, waarin de effectiviteit van dergelijke hulphonden werd onderzocht. Beide onderzoeken zijn (recent) afgerond en laten zien dat de inzet van hulphonden een positief effect heeft op het welbevinden van veteranen of politieagenten met PTSS. De kosten werden in belangrijke mate gedragen door de werkgever.
Gemeenten en fondsen
De Minister wijst er op, dat gemeenten kunnen besluiten hulphonden vanuit de WMO als maatwerkvoorziening te vergoeden, om iemands beperkingen in de zelfredzaamheid en/of participatie weg te nemen. Bijvoorbeeld bij mensen met autisme of PTSS die aangeven baat te hebben bij een hulphond. Maar ze voegt er aan toe dat dergelijke aanvragen doorgaans worden afgewezen, omdat onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat de hond een toegevoegde waarde heeft om beperkingen in zelfredzaamheid/participatie weg te nemen.
Naast een eventuele vergoeding vanuit de Wmo, ziet de Minister ook mogelijkheden om vergoeding voor een hulphond te krijgen via bijvoorbeeld stichtingen die op basis van fondsen, subsidies of donaties hulphonden kunnen opleiden en plaatsen (zoals Stichting ‘De hond kan de was doen’ of Stichting Assistentiehond Nederland).
Hier vind je de volledige Kamervragen en antwoorden (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/09/02/antwoorden-op-kamervragen-over-hulphonden/antwoorden-op-kamervragen-over-hulphonden.pdf)
Hier vind je eerdere artikelen over hulpdieren (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/hulphond)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).