Kenniscentrum Phrenos heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid en eerste resultaten (pilotstudie) van Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT). NECT is een groepsinterventie, ontwikkeld in Israël, die zich richt op het verminderen van zelfstigma bij cliënten met een vroege psychose of ernstige psychische problemen. In deze interventie krijgen cliënten in 20 sessies meer informatie over hoe zelfstigma werkt bij mensen met psychische klachten (psycho-educatie), hoe ze negatieve en niet-helpende ideeën over zichzelf kunnen herkennen en uitdagen (cognitieve herstructurering) en hoe ze het geleerde kunnen toepassen op en inbedden in hun eigen levensverhaal (narratieve verbetering).
Waarom NECT?
Zelfstigma (het inbedden van negatieve stereotypes en stigmatiserend gedachtegoed in de eigen identiteit) is een proces dat een negatieve invloed heeft op alle levensdomeinen en kan ertoe leiden dat iemand alle pogingen staakt om activiteiten te ondernemen (het zogenaamde ‘why try’ effect). Daarnaast belemmert het de behandeling en het herstel van psychische klachten. Tussen de 20% en 40% van alle mensen met ernstige psychische problemen hebben een verhoogd niveau van zelfstigma. Daarom is het belangrijk dat er interventies zijn die zelfstigma aanpakken. In Nederland zijn dergelijke interventies nog niet beschikbaar, dus is het van groot belang om een geprotocolleerde interventie als NECT aan te bieden voor mensen met ernstige psychische problemen.
Resultaten uit de pilotstudie
In de pilotstudie hebben 41 cliënten uit 5 verschillende teams NECT gehad over een periode van 6 maanden. Na afronding van de interventie ervoeren deelnemers significant minder zelfstigma en significant meer hoop en optimisme over de toekomst dan op het moment dat ze startten met de interventie. De meeste deelnemers (78%) hadden voldoende sessies gevolgd van NECT om optimaal profijt te hebben van de interventie. Ook behandelaren, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen waren positief over de interventie en de resultaten. De conclusie is dat de interventie haalbaar en uitvoerbaar is in Nederland. Het sloot goed aan bij de zorg en ondersteuning die professionals boden en de inhoud van de interventie sprak zowel cliënt als professional aan en gaf hen het gevoel betrokken te zijn bij de inhoud van deze interventie.
Meer informatie
Het Engelstalige artikel over de pilotstudie kunt u hier (https://psycnet.apa.org/record/2022-86145-001) vinden. Wie vragen heeft over de studie, of het volledige artikel wil inzien, kan contact opnemen met Phrenos: Lwinter@kcphrenos.nl (mailto:Lwinter@kcphrenos.nl)
Omdat de eerste ervaringen positief waren en NECT een unieke interventie is in Nederland, is Kenniscentrum Phrenos bezig om middelen aan te vragen om NECT op bredere schaal te implementeren en onderzoeken. voor meer informatie daarover kan je contact opnemen via ssanches@kcphrenos.nl (mailto:ssanches@kcphrenos.nl).
Bron: Kenniscentrum Phrenos (https://kenniscentrumphrenos.nl/narrative-enhancement-and-cognitive-therapy-een-uniek-programma-voor-het-verminderen-van-zelfstigma-in-nederland/)
Lees hier eerdere artikelen over stigma en zelfstigma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/stigma)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).