Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ
De balanskliniek (https://open.spotify.com/show/4M0frjE9JLLIHH688Qjozs) komt uit de koker van psychiater van Bram Bakker, oud-psychiater moeten we eigenlijk zeggen want Bakker besloot, door de uitholling van zijn vak, zijn titel niet te verlengen en het vak vaarwel te zeggen. Zijn podcasts zijn gericht op de vraag hoe je in je leven een persoonlijke balans kunt vinden om tot een gezond en vervuld leven te komen.
Hij spreekt leuke gasten, soms zijn het bekende stemmen (zoals Marco van Basten, Roos Schlikker, Giel Beelen, Robert Bridgeman) maar vaker ook niet. Bakker is een gepassioneerd interviewer, hij wil echt weten waarom iemands discipline of visie nu zo belangrijk is en schuwt daarbij de confrontatie en diepgang niet. Hij heeft scherpte in zijn vragen en is niet bang eigen struggles op tafel te leggen. Daarnaast heeft hij humor wat het prettig en onderhoudend maakt om naar te luisteren. Dat hij soms een tikkeltje belerend en vasthoudend is nemen we dan op de koop toe. Hij heeft maar liefst 77 uitzendingen online staan waarbij je echt ruime keuze hebt; ondernemers, journalisten, psychologen, theatermakers, gezondheidscoaches maar ook gasten zonder duidelijke titel maar met een inspirerend verhaal vind je terug. Een aanrader!
In de link de uitzending met journalist Roos Schlikker, een mooi gesprek over hoe het leven van haar bipolaire moeder van invloed was en is op haar eigen leven.
Je vindt de Podcast hier (https://open.spotify.com/episode/17dlULKseIA3BIBLdJjcDj)
In de podcastserie TBS jong en vast (https://open.spotify.com/episode/1wVdFk1OOIajAIsUUy21wG), gaat journalist Tom Veldhuijzen in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers van forensisch centrum Teylingereind. Hier zetten jongeren tussen de 12 en 24 die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Veldhuijzen duikt letterlijk en figuurlijk de instelling in. Het is opmerkelijk hoeveel vrijheid hij hierin krijgt maar het levert interessante gesprekken op.
In de link de uitzending waarbij de werkwijze uitgelegd wordt van de observatieafdeling. Daar wordt in 7 weken het leven van een jongeren in kaart gebracht en hun gedrag uitvoerig geanalyseerd. Een muziektherapeut, directeur en sociotherapeuten komen aan het woord over hoe zij hun werk doen en wat ze daarin tegenkomen. Ook de maatschappelijke druk die er ligt komt aan bod, aangezien het hier om zeer ernstige delicten gaat waar de media bovenop zit.
Hoewel de voiceover van Veldhuijzen soms een tikkeltje sensatiebelust is en ook de geluidsfragmenten over dichtslaande deuren en rammelende sleutelbossen soms iets te nadrukkelijk zijn, is het een waardevolle podcast. Het geeft inzichtelijk weer, hoe het er in Teylingereind aan toe gaat en waar zowel de mensen die er werken als de jongeren zelf tegenaan lopen.
Je vindt de Podcast hier (https://open.spotify.com/episode/1wVdFk1OOIajAIsUUy21wG)
Lees hier eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)