De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

Transactionele analyse bij burn-out. Voor organisatie en individu (https://www.boompsychologie.nl/100-12805_Transactionele-analyse-bij-burn-out)
Marian Timmermans, Moniek Thunnissen

Onduidelijke contracten, vage grenzen, gebrekkig leiderschap – organisaties waarin medewerkers risico lopen op burn-out, hebben vergelijkbare kenmerken. Dat geldt ook voor individuen. Mensen die gevoeliger zijn voor burn-out gaan lang over hun grenzen heen en reageren steeds minder flexibel.

Veel boeken over burn-out zijn óf geschreven voor het individu en bieden (zelf)hulp, óf zoeken de redenen voor burn-out in de werkomgeving. Maar juist de wisselwerking tussen organisatie en individu verklaart burn-out. Transactionele analyse bij burn-out combineert beide invalshoeken. Concepten uit de transactionele analyse (TA) vormen een analyse- en actiemodel om burn-out te voorkomen.

Een must-read voor de professional die te maken heeft met burn-out, zoals de bedrijfsarts, coach of psycholoog, en de bestuurder of manager in sectoren met meer risico, zoals zorg, ICT of onderwijs. Ook biedt het consultants, trainers en (hr-)adviseurs een integraal kader met veel praktijkvoorbeelden.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/100-12805_Transactionele-analyse-bij-burn-out)

Autisme, vrouwen op het spectrum (https://www.singeluitgeverijen.nl/volt/boek/autisme-vrouwen-op-het-spectrum/)
Clara Törnvall

Tot in de jaren tachtig werd autisme beschouwd als een aandoening die exclusief voorbehouden was aan jongens. Maar vrouwen met autisme zijn er, en zijn er altijd geweest. Met haar eigen autismediagnose als kader gaat Clara Törnvall terug in de tijd en bekijkt ze de geschiedenis met nieuwe ogen.

Hoe kon Emily Dickinson gedichten over de zee schrijven zonder die ooit gezien te hebben, waarom is Wonderland zo vreemd voor Alice, wat bedoelde Simone Weil met ‘van jezelf houden als een vreemdeling’ en waarom denkt het tv-publiek vaak dat Greta Thunberg haar boosheid speelt?

Autisme – Vrouwen op het spectrum is een openhartig en persoonlijk essay over vrouwen met autisme, geschreven door een vrouw bij wie pas op volwassen leeftijd de diagnose werd gesteld. In haar boek onderzoekt ze hoe de autistische vrouw een plaats heeft ingenomen in cultuur, mythen en werkelijkheid. Wie is zij, wie was zij, hoe ziet de wereld er door haar ogen uit en waarom is ze zo lang onzichtbaar geweest?
Lees meer... (https://www.singeluitgeverijen.nl/volt/boek/autisme-vrouwen-op-het-spectrum/)

Van persoonlijkheid naar dementie (https://www.bol.com/nl/nl/p/van-persoonlijkheid-naar-dementie/9200000098903929/)
Mirjam Foekema

Roy is een vrolijke levenslustige man die een buitengewoon leven heeft. Zijn gezin merkt langzaam dat er iets niet klopt maar weet niet wat. Zijn gedrag verandert en zijn gezin maakt zich zorgen. Roy wordt langzaam dement en zijn gezin gaat er aan ten onder. De dementie blijft zich ontwikkelen en Roy kan steeds minder voor zichzelf zorgen. De lijdensweg die Roy ondergaat wordt zowel vanuit Roy als vanuit zijn gezin als vanuit de verzorging belicht. Dit emotionele en confronterende verhaal is waar gebeurd en aangevuld met gebeurtenissen uit de praktijk. Er wordt een duidelijk beeld geschetst wat frontotemporale dementie met de persoon en zijn familie doet.
Lees meer... (https://www.bol.com/nl/nl/p/van-persoonlijkheid-naar-dementie/9200000098903929/)

In de war van verwarring. De (taak van de) forensische psychiatrie in deze tijd (https://www.boom.nl/product/100-14106_In-de-war-van-verwarring#omschrijving)
Michiel van der Wolf

Er zijn verschillende aanwijzingen dat we als samenleving steeds meer in de war van verwarring zijn. Niet alleen het aantal meldingen van verwarde personen wijst daarop, ook meer in het algemeen groeit de intolerantie voor onzekerheid, onduidelijkheid, onbegrip en gebrek aan grip. Als er toch één discipline is waarvan men mag verwachten dat die om kan gaan met verwarring, dan is het wel de forensische psychiatrie. En toch...
Lees meer... (https://www.boom.nl/product/100-14106_In-de-war-van-verwarring#omschrijving)

Ongelukkig gelukkig, over psychiatrie, (on)geluk en magische psychedelica (https://boeken.doorbraak.be/p/ongelukkig-gelukkig-ines-bonte/).
Ines Bonte

Doorbreek de taboes rond ‘ongelukkigheid’ en mentale problemen. Volg Ines op haar pad langs psychiaters, therapeuten, lichaamswerk, coaches en de wonderlijke kracht van psychedelica. Wie de innerlijke pijncirkel doorbreekt, kan zuiverheid doorgeven aan de kinderen van onze wereld. De psychiatrie is de plaats waar alle maskers in de kast mogen hangen, daar waar je een slons mag zijn, waar geen oordelen zijn en waar je hulp aangeboden krijgt. Het is de plek waar Ines zichzelf ontmoette en leerde kennen. Zonder psychiatrie zou ze nu nog steeds op de rand van de afgrond balanceren, of er misschien helemaal niet meer zijn. Het was haar redding en die van zoveel anderen. Geen plek voor gekken, maar voor échte mensen, in al hun glorie en met al hun bagger. Vanuit haar eigen ervaring reikt de schrijfster een openhartige leidraad aan voor zij die een interne oorlog voeren of zichzelf verliezen in een burn-out, depressie, trauma, persoonlijkheidsstoornis, chronische ziekte, verslaving of suïcidale gedachten. Haar boek is een hart onder de riem voor wie het moeilijk heeft en begrip zoekt in zijn of haar eigen proces.
Lees meer... (https://boeken.doorbraak.be/p/ongelukkig-gelukkig-ines-bonte/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliotheek bibliotheek