Kwetsbare kinderen, gezinnen, hulpverleners en jeugdhulporganisaties kunnen niet langer wachten op hervorming van de jeugdhulp. Het is nú tijd voor politieke actie: de Hervormingsagenda Jeugd moet er eindelijk komen én maatregelen bevatten die de problemen daadwerkelijk aanpakken. Daarom maakten de koepelorganisaties van cliënten, hulpverleners en jeugdzorgorganisaties samen deze animatie (https://www.youtube.com/watch?v=PcvmC65GgFk).
Kwetsbare kinderen en hun gezinnen, de zorgverleners in de jeugdhulp én de organisaties daarachter kunnen volgens de organisaties niet langer wachten op hervormingen. Verder uitstel is funest. Er zijn namelijk:
• te lange wachtlijsten en een gebrek aan passend zorgaanbod voor met name jongeren en gezinnen met complexe problemen en kinderen met beperkingen en chronische aandoeningen;
• een te hoge werkdruk en veel administratie voor jeugdprofessionals;
• financiële problemen en versnippering van inkoop voor aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming.
Financiële impasse
De financiële impasse tussen Rijk en gemeenten verbergt nu dat er daarnaast nog discussie over belangrijke inhoudelijke punten in de Hervormingsagenda is, aldus de deelnemende koepelorganisaties. Ook als de overheden het eens worden over de financiën, ligt er nog steeds geen door het veld gedragen Hervormingsagenda. Rijk en gemeenten lijken de Hervormingsagenda Jeugd vooral te zien als een set beleidsintenties, maar de organisaties zeggen vooral behoefte te hebben aan concrete en afdwingbare afspraken: ”Dat geeft ons het vertrouwen dat we de komende jaren samen serieuze stappen kunnen zetten in het verbeteren van de hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen.”
Op 20 april 2023 vindt van 18:00 tot 22:00 uur in de Tweede Kamer het Commissiedebat Jeugdbeleid plaats. Dat debat is live te volgen via de website van de Tweede Kamer (https://www.tweedekamer.nl/). De animatie van branches, beroepsverenigingen en cliëntorganisaties is bedoeld om de politieke druk op te voeren. Ze roepen op de animatie te delen op social media!.
Bron: