Onjuist, onvolledig, onverantwoord en onethisch. Dat is het oordeel van Stichting PILL over de nieuwste handleiding voor het afbouwen van antidepressiva. De recent opgerichte stichting zet zich in voor het verantwoord voorschrijven van psychofarmaca. In een persbericht roept de stichting artsen en psychiaters zelfs op deze handleiding naast zich neer te leggen.
De handleiding is uitgebracht door apothekers (KNMP), huisartsen (NHG), psychiaters (NVvP) en patiënten (MIND). Het gaat om het document ‘‘Afbouwen Overige Antidepressiva’ Multidisciplinair afbouwadvies voor alle antidepressiva - NHG (https://www.nhg.org/actueel/multidisciplinair-afbouwadvies-voor-alle-antidepressiva/) (Horikx et al, 2023), een aanvulling op het eerder gepubliceerde multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ (https://www.knmp.nl/media/374)(Horikx et al, 2018). Beide documenten pretenderen een verantwoorde handleiding te zijn voor het afbouwen van antidepressiva, maar dat is helaas niet het geval.
In Nederland gebruiken bijna 1,2 miljoen mensen antidepressiva (SFK, 2023). Langdurig gebruik van antidepressiva kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat deze medicijnen, zorgvuldig en verantwoord, worden afgebouwd. Maar in de handleiding zijn de meest recente inzichten - uit onderzoek, klinische en ervaringskennis - onvoldoende meegenomen. Dit heeft geresulteerd in een veel te grofmazige handleiding die onvoldoende recht doet aan de individuele verschillen van ‘afbouwers’, zoals in de praktijk blijkt. Ook worden de risico’s van een niet bij het individu passend afbouwtraject nauwelijks afgewogen.
Afbouwen kan van essentieel belang zijn
“Het afbouwen van psychofarmaca – en in dit geval – antidepressiva, kan van essentieel belang zijn voor de fysieke en psychische gezondheid, maar op voorhand is niet te voorspellen hoe het afbouwproces op individueel niveau zal verlopen,” zegt Ewout Kattouw, voorzitter van de stichting. “Daardoor kan de gezondheid van patiënten geschaad worden.” Ernstige ontregeling en zelfs suïcide kunnen het gevolg zijn.
Hulpverleners hebben de plicht om risico’s te beperken, in nauw overleg met betrokkenen (informed consent). De in de handleiding voorgestelde werkwijze staat er haaks op.
Over hoe het afbouwen dan wel moet, is de stichting duidelijk. Op grond van de nieuwste inzichten en ervaringsdeskundigheid blijkt dat het om individuele trajecten gaat. Er is geen ”one size fits all”, stelt Kattouw. “Wie wil stoppen met het slikken van antidepressiva, kiest samen met zijn arts voor de minst risicovolle manier. Dat betekent: in kleine stappen met steeds kleiner wordende doses (hyperbolische afbouw) en afgestemd op het individu. De arts moet de patiënt daarbij goed in de gaten houden en zorgvuldig begeleiden. Dan kan, als nodig, tijdig worden bijgestuurd.”
In het bestuur van Stichting Pill zitten Ewout Kattouw (voorzitter); Julie-Anne Arendsen Hein (secretaris); René Verhoeven (penningmeester); David Con (algemeen bestuurslid); Eddy Hekman (algemeen bestuurslid)
Prof. Dr. Floortje Scheepers; Em. Prof. Dr. Paul Verhaeghe en Prof. Dr. Philippe Delespaul zijn ambassadeurs van de stichting.
Bron: Persbericht
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).