"Nieuwe handleiding voor afbouw antidepressiva is onverantwoord"

Onjuist, onvolledig, onverantwoord en onethisch. Dat is het oordeel van Stichting PILL over de nieuwste handleiding voor het afbouwen van antidepressiva. De recent opgerichte stichting zet zich in voor het verantwoord voorschrijven van psychofarmaca. In een persbericht roept de stichting artsen en psychiaters zelfs op deze handleiding naast zich neer te leggen.   

De handleiding is uitgebracht door apothekers (KNMP), huisartsen (NHG), psychiaters (NVvP) en patiënten (MIND). Het gaat om het document ‘‘Afbouwen Overige Antidepressiva’ Multidisciplinair afbouwadvies voor alle antidepressiva - NHG (https://www.nhg.org/actueel/multidisciplinair-afbouwadvies-voor-alle-antidepressiva/) (Horikx et al, 2023), een aanvulling op het eerder gepubliceerde multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ (https://www.knmp.nl/media/374)(Horikx et al, 2018).  Beide documenten pretenderen een verantwoorde handleiding te zijn voor het afbouwen van antidepressiva, maar dat is helaas niet het geval.

In Nederland gebruiken bijna 1,2 miljoen mensen antidepressiva (SFK, 2023). Langdurig gebruik van antidepressiva kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat deze medicijnen, zorgvuldig en verantwoord, worden afgebouwd. Maar in de handleiding zijn de meest recente inzichten - uit onderzoek, klinische en ervaringskennis - onvoldoende meegenomen. Dit heeft geresulteerd in een veel te grofmazige handleiding die onvoldoende recht doet aan de individuele verschillen van ‘afbouwers’, zoals in de praktijk blijkt. Ook worden de risico’s van een niet bij het individu passend afbouwtraject nauwelijks afgewogen.

Afbouwen kan van essentieel belang zijn

“Het afbouwen van psychofarmaca – en in dit geval – antidepressiva, kan van essentieel belang zijn voor de fysieke en psychische gezondheid, maar op voorhand is niet te voorspellen hoe het afbouwproces op individueel niveau zal verlopen,” zegt Ewout Kattouw, voorzitter van de stichting. “Daardoor kan de gezondheid van patiënten geschaad worden.” Ernstige ontregeling en zelfs suïcide kunnen het gevolg zijn.
Hulpverleners hebben de plicht om risico’s te beperken, in nauw overleg met betrokkenen (informed consent). De in de handleiding voorgestelde werkwijze staat er haaks op.

Over hoe het afbouwen dan wel moet, is de stichting duidelijk. Op grond van de nieuwste inzichten en ervaringsdeskundigheid blijkt dat het om individuele trajecten gaat. Er is geen  ”one size fits all”, stelt  Kattouw. “Wie wil stoppen met het slikken van antidepressiva, kiest samen met zijn arts voor de minst risicovolle manier. Dat betekent: in kleine stappen met steeds kleiner wordende doses (hyperbolische afbouw) en afgestemd op het individu. De arts moet de patiënt daarbij goed in de gaten houden en zorgvuldig begeleiden. Dan kan, als nodig, tijdig worden bijgestuurd.”

In het bestuur van Stichting Pill zitten Ewout Kattouw (voorzitter); Julie-Anne Arendsen Hein (secretaris); René Verhoeven (penningmeester); David Con (algemeen bestuurslid); Eddy Hekman (algemeen bestuurslid)

Prof. Dr. Floortje Scheepers; Em. Prof. Dr. Paul Verhaeghe en Prof. Dr. Philippe Delespaul zijn ambassadeurs van de stichting.

Bron: Persbericht

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psychofarmaca 6 psychofarmaca 6

Reacties
Reactie: (Michael Flokstra)
17-8-2023, 03:00
Ik ben fan van Ewout, Jim van Os en diens collega Floortje Scheepers, en na een e-consult met Floortje omtrent de afbouw in Amsterdam, liep ik al gauw tegen dezelfde protocollen aan, namelijk éérst een verwijsbrief van de huisarts, want dan is geld toch ook bij de afbouwpoli een belangrijker gegeven als iemand die vrijblijvende info wil middels een vrijblijvend gesprek! Afbouwen overwegen na een goed gesprek moet dus alweer met een verwijsbrief, en dat staat voor mij haaks op de boodschap die gebracht wordt door o.a. Floortje en haar team van mensen. Met twee mislukte pogingen van stoppen met AD en de grote gevolgen nadien, is er bij mij alleen de behoefte om een gesprek te voeren met de mensen die zich wezenlijk bezig houden met patiënten die door welke reden ook willen stoppen met deze middelen. Voor mij zijn deze ook duidelijk, maar wat minder duidelijk is, is namelijk de kans van slagen, het effect na het stoppen, en zo en zo wat er al bekend is aan nadelige of schadelijke effecten bij lang gebruik?! Wie verteld mij dat de klachten die ik nu ervaar niet komen door JUIST langdurig gebruik van het middel?! Van die vragen, die voor mij (e.a.) van groot belang zijn, daarin zou ik graag zien dat hier degelijk onderzoek naar wordt gedaan! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de ontwenning van deze middelen ondragelijk is zónder de juiste stappen! Het is zéker een individueel traject en proces waarin 'One fits all' absoluut niet aan de orde is. Maar wat is er bekend aan onderzoeken van langdurig gebruik op lichaam en geest? Zijn de farmaceuten al gewezen op hun PLICHT om hier gedegen onderzoek naar te doen en mee te denken in oplossingen? Is de overheid al gewezen op hun achterstallige kennis op gebied van afbouw en ontwenning? Ik benoem de overheid, want ik denk dat zij met name verschil kunnen maken door de farmaceuten te VERPLICHTEN hierin aan mee te werken, ook al zullen de kosten voor hen hierin niet de overtuigende factor zijn. IK vind het hun plicht mede omdat zij ook grof schandalig geld hebben verdiend met willens en wetens achterhouden van cruciale gegevens omtrent de AD middelen die nu miljoenen mensen over de hele wereld afhankelijk houdt van deze middelen tegen wil en dank! IK ben van mening dat dit niet alleen van mensen zoals Ewout hoeft te komen of de artsen die hierin zich achter scharen, maar dat het net zo goed een taak is van de ministerie van Volksgezondheid! Hoe meer er bekend is en wordt van de middelen in het breedste zin van het woord, des te meer is er kans op slagen om afbouwen tot een succes af te ronden, en dan met meerdere centra in héél Nederland! Ook vindt ik zoals gezegd dat er vrijblijvende gesprekken gevoerd moeten kunnen worden, zonder een verwijsbrief, want dit maakt de drempel alleen maar hoger om in contact te treden met een ontwenningskliniek. Gelijkwaardigheid is hierin 'key'