De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Automute (https://www.bol.com/nl/nl/p/automute/9300000159096642/)
Irene Campfens

Automute gaat over zelfbeschadiging en is bedoeld voor iedereen die hiermee zelf of in de directe omgeving te maken heeft. Niet-(h)erkende zelfbeschadiging doet dubbel veel zeer. Als pijn niet gezien wordt, steken en bijten de afgewende blikken, de veroordelende woorden en de uitblijvende troost namelijk in de ziel en wond. Dit boek helpt om open over zelfbeschadiging te praten en er milder naar te kijken. Op school, in de hulpverlening, in je relatie en het gezin, met collega’s, vrienden, kennissen en groepsgenoten. “Een vertekend gevoel van rust Bewust Een roekeloze vlucht En dan is er de pijn”

Meer informatie vind je hier (https://www.bol.com/nl/nl/p/automute/9300000159096642/)

 

Laat me gaan (https://uitgeverijlucht.nl/boek/laat-me-gaan/)
Menno Oosterhoff, Kit Vanmechelen, Esther Beukema

Euthanasie is de laatste jaren steeds meer uit de taboesfeer geraakt. Dat wil zeggen: euthanasie bij een fysieke aandoening. Bij een psychische aandoening is het nog minder goed bespreekbaar. Immers, patiënten met een psychische aandoening zijn vaak lichamelijk gezond en hebben meestal nog jaren te leven.
Laat me gaan geeft een unieke kijk in de worstelingen waarmee een psychiater te maken krijgt bij zo’n euthanasieverzoek. Het geeft een duidelijk inzicht in de afwegingen die gemaakt worden en de twijfels die er vaak zijn bij artsen, zoals: doe ik er wel goed aan?
Als intermezzo tussen de hoofdstukken zijn dagboekfragmenten van Esther Beukema opgenomen. Esther worstelde sinds haar tienerjaren met ernstige psychische problemen en heeft uiteindelijk euthanasie gekregen.

Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijlucht.nl/boek/laat-me-gaan/)

 

Herstel als reis. Zelfhulpboek Steunend Relationeel Handelen (SRH) (https://www.swpbook.com/boeken/100/hulpgidsen/2583/herstel-als-reis)
Martin Raasveld   Dirk den Hollander  

Werken aan herstel en/of persoonlijke groei kan een flinke uitdaging zijn en een levenslange reis worden waarbij de eindbestemming nog onbekend is. Gebruik dit boek als een reisgids waarbij je zelf bepaalt welke uitstapjes en excursies je maakt. Het is zo opgebouwd dat je ervoor kunt kiezen om alleen te reizen of met anderen in een groep.
De auteurs hebben zich gebaseerd op twee bronnen: het Steunend Relationeel Handelen (SRH) en hun eigen ervaring met zelfhulp en herstel. Dit zelfhulpboek bestaat uit twee delen: het eerste deel gaat over de verbinding met jezelf, het tweede over de verbinding met de wereld. Je kunt ervoor kiezen om alleen deel 1 te lezen of om beide delen door te werken. Maar je kunt ook dwars door het boek heen grasduinen.
In Herstel als reis wordt de essentie van zelfhulp en herstel behandeld, waarbij een diversiteit aan thema’s aan de orde komt. De levenslijn en het schrijven van een eigen herstelverhaal lopen er als een rode draad doorheen en geven houvast in de stappen die je erna kunt zetten.

Meer informatie vind je hier (https://www.swpbook.com/boeken/100/hulpgidsen/2583/herstel-als-reis)

 

Over the borderline (https://avenirpublishing.nl/product/over-the-borderline-verkrijgbaar-vanaf-16-oktober/)
Anika Rooke

Op haar achttiende kreeg Anika de diagnose borderline, werd ze opgenomen in een kliniek en begon er een jarenlange strijd om met deze persoonlijkheidsstoornis om te gaan en haar trauma’s te verwerken, onder andere de scheiding van haar ouders. Anika: “Ik was ervan overtuigd dat ik gedoemd was om voor altijd dat labiele ‘borderlinemeisje’ te blijven zonder toekomstvisie en idealen. Het meisje dat zichzelf bovendien sneed als de emoties te hoog opliepen, verschrikkelijke driftbuien had en van de ene depressie in de volgende schoot. Het meisje dat andere mensen op een voetstuk zette en daar haar erkenning uit haalde, maar daardoor ook in een schijnwereld leefde. Het meisje dat zo’n slecht zelfbeeld had dat de dood vaak de enige oplossing leek.”
In Over the borderline beschrijft zij op treffende en indringende wijze hoe zij de zwartste periode uit haar leven heeft ervaren en hoe zij uiteindelijk leerde leven met borderline, na jaren van intensieve therapie.

Meer informatie vind je hier (https://avenirpublishing.nl/product/over-the-borderline-verkrijgbaar-vanaf-16-oktober/)

 

De-escalatie en dwangreductie. Een praktijkboek voor de klinische intensieve en forensische zorg (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2523/de-escalatie-en-dwangreductie)
Petra Schaftenaar en Minco Ruiter  

Sinds begin deze eeuw worden dwang en vrijheidsbeperking in de zorg als problematisch beschouwd, met de separeer als kop van jut. Maar vele instellingen worstelen inmiddels met de stuwende beweging naar minder dwang en het niet meer willen separeren. Dit boek biedt een diepgaande invulling naar een de-escalerende zorgpraktijk met minder dwang, maar vooral ook minder dwangbeleving.

Als de hang naar minder dwang zich versimpelt tot het al dan niet sluiten van de separeer, leidt dit niet tot verbetering van de zorg en mogelijk zelfs tot meer incidenten en meer dwang. Anders omgaan met dwang begint bij inzicht en begrip. Dit geldt voor de ‘trekkracht’ van beheersing en controle en voor de destructieve dynamiek, die bij cliënten kunnen leiden tot gevaarlijk gedrag, met dwang en opsluiting als ons eenzijdige antwoord.

Dit boek beoogt het denken in mogelijkheden te versterken, daar waar professionals soms juist ervaren dat ze vastzitten en niet anders kunnen dan reageren op het gedrag. De auteurs bieden hiervoor een denkkader en een scala aan praktisch uitvoerbare mogelijkheden. Dit boek geeft een uitgebreide opsomming van practice en evidence based interventies, methoden en werkwijzen gebaseerd op onderzoek en (eigen) praktijk. 

Meer informatie vind je hier (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2523/de-escalatie-en-dwangreductie)

Lees ook het interview dat Willem Gotink had met één van de schrijvers, Minco Ruiter. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4309730/nieuws/een_cultuur_van_eeuwen_verander_je_niet_in_een_paar_jaar.html?page=1)

 

Depressie, een opstap naar geluk met bewustzijn voorbij depressie (https://www.bol.com/nl/nl/f/depressie-een-opstap-naar-geluk/9200000095915857/)
Modita van Zummeren

Een derde van de mensheid maakt in zijn leven één of meerdere depressies door. De westerse behandeling daarvan is vaak een vorm van therapie die aanspraak maakt op het denkproces en/of het voorschrijven van antidepressiva. Modita van Zummeren heeft - zowel als arts als tijdens haar eigen depressies - ondervonden dat deze behandeling in de meeste gevallen niet werkt. In dit boek beschrijft zij hoe ze door middel van bewustwording definitief uit haar depressies is gekomen. Het boek bevat handreikingen om depressie zonder antidepressiva en met bewustzijn te overwinnen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan: - Acceptatie van de depressie - Familie-opstellingen - De actieve meditaties van de oosterse mysticus Osho - Lichaamsgerichte therapie - Het vinden van passie in het leven Modita (1962) is (niet meer praktiserend) arts en begeleidt meditatiecursussen, meditatieve therapieën, stiltemeditatie-weekenden in de natuur en familie-opstellingen. Ze werkt op een laagdrempelige, enthousiaste manier, met wijsheid en vanuit een warme interesse in haar medemens.

Meer informatie vind je hier (https://www.bol.com/nl/nl/f/depressie-een-opstap-naar-geluk/9200000095915857/)

Lees ook de recensie van Judith de Roos over dit boek (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4309526/nieuws/depressie_een_opstap_naar_geluk.html?page=2)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

----------------------------------------------------------------------

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Bibliotheek Bibliotheek