Praktische tips en adviezen in NVvP-Handreiking Groene Psychiatrie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft op 31 oktober de Handreiking Groene Psychiatrie (http://file:///C:/Users/Leendertdouma/Downloads/Handreiking%20Groene%20Psychiatrie,%20publicatieversie%20okt%202023%20(1).pdf) gepresenteerd. Die bevat adviezen, tips en acties die psychiaters kunnen helpen om een positieve bijdrage te leveren aan een groenere toekomst.

De handreiking heeft de doelstellingen van de Green Deal 3.0 als kapstok. De NvVP heeft zich in november 2022 gecommitteerd aan de doelstellingen van de Green Deal 3.0, zoals 30 procent CO2-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer. De handreiking – geschreven onder verantwoordelijkheid van psychiater Jurjen Luykx – is het eerste product van de NVvP werkgroep Groene Psychiatrie. Die is opgericht om psychiaters te helpen bij vergroeningsacties.

Disbalans

Wat is de achtergrond van dit document? De klimaatcrisis zal de komende jaren meer en meer voelbaar worden in de psychiatrie. De gevolgen ervan zullen extra hard aankomen bij mensen die al kwetsbaar zijn, waaronder veel patiënten. Sommige mensen ervaren door de klimaatcrisis gevoelens van somberheid en machteloosheid. De vraag naar psychiatrische hulpverlening zal waarschijnlijk toenemen en leiden tot een verdere disbalans tussen zorgvraag en zorgaanbod. Daarom is er actie nodig, zo stelt de NVvP (https://www.nvvp.net/website/nieuws/2023/nieuwe-handreiking-voor-een-groenere-psychiatrie).

Begin ergens

Veel adviezen in de Handreiking Groene Psychiatrie zijn klip en klaar: “Voorkom medicatieverspilling. Zet een ’green team’ op binnen uw organisatie. Verduurzaam reisbewegingen van patiënten en personeel. Nuttig zoveel mogelijk plantaardig voedsel, zo weinig mogelijk vlees, vis, eieren, zuivel.” Andere adviezen hebben misschien een wat langere adem nodig: “Motiveer pensioenfondsen en zorgverzekeraars om duurzamer te beleggen. Verduurzaam vastgoed, maak terreinen en omgeving biodiverser. Stimuleer onderzoek naar en onderwijs over gevolgen van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit, inclusief de raakvlakken met de psychiatrie.” Maar het belangrijkste advies is: “Begin ergens! We dragen allemaal verantwoordelijkheid; weet daarbij dat ook iets kleins doen al helpt.”

 

Lees ook andere artikelen over euthanasie bij  psychische aandoeningen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/groene ggz)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

klavertjes01 klavertjes01