Nieuwe inzichten in het mechanisme achter therapie-resistente depressie

Ernstige depressies is een veelvoorkomende aandoening en is zeer invaliderend. Het is al lang bekend dat ernstige depressies zowel genetische als omgevingsinvloeden heeft. In een nieuw onderzoek in Biological Psychiatry identificeren onderzoekers een gen dat, in samenhang met stress, bepaalde aspecten van de behandeling-resistente depressies in een diermodel te beïnvloeden.

Jing Zhang, werkzaam aan de Medical University in Fujihan en hoofdauteur van het onderzoek: ”Er zijn steeds meer aanwijzingen die suggereren dat ernstige depressies het gevolg zijn van de samenwerking tussen genetische risico’s en omgevingsfactoren, dus het is cruciaal om te onderzoeken hoe blootstelling aan stress en risicogenen samen bijdragen aan het ontstaan ervan.”

Voor het onderzoek gebruikten de auteurs een muismodel van een door stress geïnduceerde depressie, waarbij muizen dagelijks gedurende twee weken worden blootgesteld aan agressieve muizen. Het onderzoek richtte zich op een gen genaamd LHPP, dat interageert met andere signaalmoleculen op neurale synapsen. Verhoogde expressie van LHPP bij de gestreste muizen verergerde depressie-achtig gedrag.

Dr. Zhang: ”Interessant genoeg kunnen LHPP-mutaties bij mensen de signalering versterken, wat suggereert dat het dragen van LHPP-mutaties mogelijk een antidepressief effect heeft in de bevolking.”

Een ernstige depressie is een uiterst heterogene aandoening. Verschillen in de soorten depressie die mensen ervaren, beïnvloeden de manier waarop ze reageren op behandeling. Een grote groep mensen met depressie reageert niet op standaard antidepressiva en heeft symptomen van ”behandelingsresistente”.

Deze patiënten reageren vaak wel op andere medicijnen, zoals ketamine of esketamine, of op elektroconvulsietherapie. Opvallend genoeg genas esketamine duidelijk LHPP-geïnduceerd depressie-achtig gedrag, terwijl het traditionele medicijn fluoxetine dat niet deed, wat suggereert dat het mechanisme mogelijk ten grondslag ligt aan bepaalde soorten behandeling-resistente depressie.

John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry, over het onderzoek: ”We begrijpen de neurobiologie van behandeling-resistente vormen van depressie maar gedeeltelijk. Dit onderzoek identificeert een depressierisicommechanisme voor stressgerelateerd gedrag dat niet reageert op een standaard antidepressivum, maar goed reageert op ketamine. Dit kan suggereren dat de risicomechanismen geassocieerd met het LHPP-gen meer inzicht geven in de slecht begrepen biologie van behandeling-resistente vormen van depressie.”

Volgens dr. Zhang is het focussen op LHPP een effectieve strategie in de toekomstige behandeling van ernstige depressies.

Lvping Zhuang et al, LHPP in glutamatergic neurons of the ventral hippocampus mediates depression-like behavior by dephosphorylating CaMKIIα and ERK, Biological Psychiatry (2023).

Lees hier het volledige (Engelstalige) onderzoek (https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(23)01559-7/fulltext)
 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

depressie vrouw depressie vrouw