Hoe bereik je jongeren met depressieklachten? Met boeken, beweging en andere depressieprogrammma’s lukt dat niet voor iedereen, met games kun je een heel ander deel van doelgroep aanspreken. Daarom hielp onderzoekster Anouk Tuijnman twee toegepaste games voor jongeren ontwikkelen.
Tuijnman, die verbonden is aan het Trimbos-instituut, kijkt in haar huidige onderzoek onder andere naar manieren om kinderen en jongeren te helpen een gezonde digitale balans te vinden in hun leven. Zij promoveert op 28 november aan de Radboud Universiteit (https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/hoe-games-mentale-gezondheid-bespreekbaar-kunnen-maken) in Nijmegen. Anouk Tuijman richt zich met haar games op de sociale context van depressie, bijvoorbeeld de invloed van afwijzing op mentale gezondheid. Games bieden een mooie leeromgeving om te oefenen met gedrag zonder dat het consequenties heeft, zo ontdekte ze. Bovendien zijn games effectiever dan andere middelen, omdat ze vermakelijk en motiverend zijn.
Moving Stories en ScrollQuest
Samen met gamemakers ontwikkelde ze Moving Stories en ScrollQuest. In Moving Stories zitten spelers in huis met een nichtje dat depressieve klachten heeft. Ze kunnen haar helpen en krijgen daar weer feedback op. Anouk Tuijnman onderzocht het spel op middelbare scholen. Een klas speeld Moving Stories en daarna was er een vraag- en antwoordsessie met een ervaringsdeskundige. De onderzoekster zag dat het spelen van de game het stigma rondom mentale gezondheid bij scholieren deed afnemen. ScrollQuest is een actiegame waarin vier spelers samenwerken om monsters te verslaan en goud te verzamelen. Tegelijkertijd moeten ze reageren op allerlei sociale situaties, waaronder afwijzing. Uit tests bij jongvolwassenen bleek dat die bij afwijzing tegelijkertijd gemotiveerd waren om door te spelen.
Moving Stories en ScrollQuest zijn niet bedoeld om in te zetten als behandelmethode. De games geven wel waardevolle inzichten voor onderzoek en de praktijk. Ze bewijzen dat games veel potentie hebben voor de mentale gezondheid, aldus Tuijnman.
Lees ook andere artikelen over gamen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/games)
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).