Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Lifehacks voor vrouwen met autisme - deel 1. Handige tips voor dagelijkse problemen. (https://www.swpbook.com/boeken/100/hulpgidsen/2443/lifehacks-voor-vrouwen-met-autisme-deel-1)
Els Blijd-Hoogewys (red.) Marleen Bezemer (red.) Audrey Mol (red.) Annelies Spek (red.)
Dit boek is onderdeel van een tweeluik. Het behandelt verschillende aspecten van het leven van vrouwen met autisme. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen en omvatten een breed scala aan onderwerpen, waarover autistische vrouwen hebben aangegeven graag te willen lezen: van jong tot oud, studeren tot werken, seksualiteit tot genderidentiteit, alleenstaand tot moeder zijn, menstruatie tot menopauze, plannen tot afwassen, gezondheid tot ziekte, enzovoort. Ook voor hulpverleners kan het een waardevol naslagwerk zijn in de begeleiding en behandeling.
Lifehacks voor vrouwen met autisme combineert op unieke wijze professionele kennis, wetenschappelijke kennis én ervaringskennis. Meer dan de helft van de auteurs heeft zelf autisme. De redactie wordt gevormd door vier bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN), die allen werkzaam zijn als psycholoog in het autismeveld.
Meer informatie vind je hier (https://www.swpbook.com/boeken/100/hulpgidsen/2443/lifehacks-voor-vrouwen-met-autisme-deel-1).
De waanzin voorbij. Insider perspectieven op psychose en herstel
Peter Tomlinson (https://www.borgerhoff-lamberigts.be/owl-press/shop/boeken/de-waanzin-voorbij?variant=90723)
Tussen 2013 en 2015 maakte Peter een volslagen psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten en waanovertuigingen maakten zich van hem meester. Nu zijn leven terug op de rails staat, krijgt hij verbazend genoeg maar zelden de vraag hoe het eigenlijk is om psychotisch te zijn.
Velen lijken te veronderstellen dat psychose zo vreemd is dat het niet onder woorden gebracht kan worden, zeker niet door iemand die het heeft meegemaakt. Psychoten zouden niet weten wat ze zeggen, geen inzicht hebben in hun situatie, en zich achteraf toch niets meer herinneren.
Niets is minder waar: Peters ervaringen zijn een schat van informatie voor al wie psychose beter wil begrijpen. In De waanzin voorbij deelt hij zijn verhaal en geeft hij zo een intieme inkijk in het hoofd van iemand die een psychose doormaakt. Peters verhaal wordt ondersteund door twee getuigenissen uit zijn persoonlijke kring en zeven reflecties door ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en academici.
Meer informatie vind je hier (https://www.borgerhoff-lamberigts.be/owl-press/shop/boeken/de-waanzin-voorbij?variant=90723)
Psychologische en psychiatrische aspecten in forensisch opzicht. Persoonlijke snippers. (https://www.bol.com/nl/nl/p/psychologische-en-psychiatrische-aspecten-in-forensisch-opzicht/)
Prof. Dr. T. I. Oei
Vandaag is een veelgehoorde verzuchting tijdens multidisciplinaire intervisies dat het in de patiëntenzorg zo aan tijd ontbreekt, bijvoorbeeld om grondige diagnostiek van psychopathologie te doen. Snelle klinische opinies, afzien van tijdrovende anamnestische ontdekkingstochten, individuele patiënten ijken en duiden in termen van smalle categorieën: Het bevordert niet de volledigheid van het zicht. We zien van ziekte en belevingswereld dan vaak hooguit één van de smalle ellipsen, niet de cirkels, uit het aanschouwelijk onderwijs over de fysica van Lorentz.
Ook in de patiëntenzorg geldt blijkbaar dat het object van waarneming vervormt afhankelijk van de snelheid van de waarnemer. Het is dus zaak om TIJD te nemen én om te waken voor eenzame of geïsoleerde naar binnen gerichte beschouwingen maar juist in het beschouwen steeds in verbinding te blijven met de externe wereld.
De auteur durft het aan zichzelf en anderen moeilijke vragen te stellen, hij blijft vervolgens intercollegiaal aandringen tot hij min of meer behulpzame filosofische, technische of zelfs emotionele reacties krijgt, en laat daarbij de lemma’s en conclusies weer aan het lezerspubliek.
Meer informatie vind je hier (https://www.bol.com/nl/nl/p/psychologische-en-psychiatrische-aspecten-in-forensisch-opzicht)
We worden er allemaal beter van. (https://www.horizon.be/boek/2899/jan-celie-we-worden-er-allemaal-beter-van.html)
Jan Celie
In 2030 zal depressie wereldwijd het meest voorkomende gezondheidsprobleem zijn: we kunnen spreken van een alarmerend groeiende depressiepandemie. Depressie wordt als ’ziekte’ of ’stoornis’ vrijwel uitsluitend op individueel niveau gediagnosticeerd en behandeld. Maar in We worden er allemaal beter van argumenteert klinisch psycholoog Jan Celie dat de maatschappelijke oorzaken van depressie volledig worden miskend. Hij stelt een diagnostische verschuiving voor: van individu naar maatschappij. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze maatschappij fundamenteel vervreemdend en fundamenteel ongelijk is. Ultiem leidt dit tot algehele gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid, tot een radicaal identiteits- en controleverlies. Minstens één op drie mensen belandt ooit in een depressie. Om de depressiepandemie in onze ’alleenleving’ te bestrijden, formuleert Jan Celie in dit boek baanbrekende remedies waar we allemaal beter van worden.
Meer informatie vind je hier (https://www.horizon.be/boek/2899/jan-celie-we-worden-er-allemaal-beter-van.html)
ASSistentiehond. Mijn lichtpunt na jaren GGZ (https://www.bol.com/nl/nl/p/assistentiehond-boek-sietske-bakker/9300000155154766/)
Sietske Bakker
Ik sta bij de kassa in de supermarkt, samen met mijn hond met een geel fluoriserend hesje aan.
”Waar helpt die hond jou bij?” krijg ik als opmerking van een vrouw die achter me staat. Ik vraag me af waarom deze vraag gesteld wordt en laat hem even op me inwerken. ”Uhm, niet alle beperkingen zijn zichtbaar”, geef ik haar als antwoord terug.
Veel mensen die een hond met een hesje zien lopen denken al snel aan een blindengeleidehond of een ADL-hulphond. Maar wist je dat er ook psychosociale hulphonden bestaan? Dit boek gaat over het levensverhaal van een jonge vrouw die er voor kiest om het leven aan te gaan, ondanks haar hobbels op de weg. Hoe ziet haar leven met ASS er uit? Hoe volgt haar reis door de GGZ en het leven? Wat kan een hulphond voor iemand met psychosociale problemen betekenen? Wat is de wetenschappelijke onderbouwing en hoe ervaart zij het hele hulphond traject?
Geschreven voor zowel personen met ASS die ervaringsverhalen zoeken, als deskundigen binnen de GGZ.
Meer informatie vind je hier (https://www.bol.com/nl/nl/p/assistentiehond-boek-sietske-bakker/9300000155154766/)
Praktijkboek slapeloosheid in de ggz (https://www.bsl.nl/shop/praktijkboek-slapeloosheid-in-de-ggz-9789036829496)
Inge M. Ensing
Dit boek geeft ggz-professionals inzicht in de samenhang tussen psychische klachten en langdurige slapeloosheid. Daarnaast helpt het hen om slapeloosheid bij cliënten vast te stellen en te behandelen.
Praktijkboek slapeloosheid in de ggz biedt kennis over langdurige slapeloosheid en hoe deze meest voorkomende slaapstoornis in relatie staat tot psychische klachten, lichamelijke problemen en het gebruik van middelen en medicatie. Ook biedt het boek een overzicht van andere veelvoorkomende slaap-waakstoornissen. Casuïstiek en illustraties verhelderen de vicieuze cirkel van denken, voelen en doen die slapeloosheid in stand houdt. Alle manieren om deze dynamiek te doorbreken komen aan bod: van cognitieve gedragstherapie en medicatie tot aanvullende psychologische therapieën. Daarnaast geeft het boek adviezen om tot het meest passende behandelplan te komen. Tot slot bevat het aanbevelingen voor een op maat gesneden aanpak voor specifieke cliëntengroepen, zoals mensen met een depressie of ptss.
Inge Ensing is gezondheidszorgpsycholoog, gedragstherapeut VGCt© en somnoloog. Zij heeft ervaring met verschillende populaties binnen de ggz en is geschoold in emdr en ACT. Sinds 2018 is zij werkzaam bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie van GGZ Drenthe.
Meer informatie vind je hier (https://www.bsl.nl/shop/praktijkboek-slapeloosheid-in-de-ggz-9789036829496)
Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)
----------------------------------------------------------------------
Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).