MIND: ‘NZa kan HoNOS+ gegevens niet na bezwaar cliënt verwijderen’

MIND beschuldigt de NZa ervan dat het HoNOS+ gegevens van mensen die op basis van een privacyverklaring bezwaar hebben gemaakt niet uit de database verwijdert. De belangenvereniging roept de zorgautoriteit daarom op om te stoppen met de dataverzameling. De NZa zegt dat het opsporen van gegevens van bezwaarmakers de privacy juist aantast.

Algoritme trainen

De gegevens die met de gepseudonimiseerde vragenlijst HoNOS+ worden opgehaald bij iedere cliënt die een psycholoog of psychiater bezoekt, dienen om een algoritme te trainen voor het Zorgprestatiemodel, het nieuwe bekostigingssysteem in de ggz. Daarmee komt meer grip op de kosten, maar ook op de wachttijden. Tot nu toe zijn er gegevens verzameld van zo’n 800.000 cliënten. Mensen die dat niet willen kunnen een privacyverklaring tekenen. De NZa weet niet hoeveel mensen dat hebben gedaan. Uit een peiling van MIND blijkt het om een kwart van de cliënten te gaan. Een derde zegt de intentie te hebben om zo’n privacyverklaring te tekenen.

Niet uit systeem

De controversiële dataverzameling is al langer een punt van strijd. Een rechtszaak van de groep Vertrouwen in de GGZ tegen de NZa is in voorbereiding. Die volgt over een half jaar. Vorige week trok MIND aan de bel (https://mindplatform.nl/gegevens-honos-vragenlijst-niet-met-terugwerkende-kracht-verwijderd) omdat de belangenvereniging erachter was gekomen dat mensen die achteraf bezwaar maken tegen het delen van gegevens niet kunnen worden geholpen. De data kan niet met terugwerkende kracht worden verwijderd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bevestigt dat de data niet uit het systeem kunnen worden gehaald. MIND vindt daarom dat de NZa in gebreke blijft als het gaat om transparantie.

Achterhalen is privacygevoelig

De zorgautoriteit gaf een schriftelijke reactie aan het VPRO-onderzoeksprogramma Argos (https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/argos/cb65f935-70ed-49f3-a103-d284afe9d73a/2023-11-25-argos). De NZa zegt dat ze alleen de gegevens die nog zijn te achterhalen met terugwerkende kracht kan verwijderen. De HoNOS+ gegevens in hun database zijn niet gekoppeld aan een naam of geboortedatum. Om specifieke data te achterhalen is extra informatie nodig, en dat maakt het juist meer privacygevoelig, aldus de NZa.

Om zicht te krijgen om hoeveel mensen dit gaat en wat de impact ervan op hen is, heeft MIND op haar site een meldpunt ingericht. 

 

Lees ook andere artikelen over privacy (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/privacy)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dataverzameling dataverzameling