De subsidie voor het landelijk Centrum Seksueel Geweld wordt verdubbeld. De komende drie jaar krijgt het CSG jaarlijks 1,1 miljoen euro van het ministerie van VWS en het ministerie van JenV.
Dat meldt het ministerie van VWS op haar website (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/01/15/extra-geld-voor-centrum-seksueel-geweld). Het CSG is een plek waar slachtoffers van een nare seksuele ervaring – online of offline – forensische, medische en psychische hulp kunnen krijgen. Het centrum heeft 16 locaties verspreid over Nederland. Daar werken teams van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van seksueel geweld specialistische zorg te geven. Sinds de oprichting neemt het aantal slachtoffers dat zich meldt fors toe.
Wet seksuele misdrijven
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS vinden extra financiering nodig om het centrum verder te versterken. Zij verwachten dat het aantal slachtoffers dat zich bij het CSG zal melden door de invoering van de Wet seksuele misdrijven (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/seksuele-misdrijven/wetsvoorstel-seksuele-misdrijven) nog extra zal toenemen. Die wet moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar de algemene verwachting is dat die per 1 juli 2024 zal ingaan.
Dat het geld er komt is het gevolg van een motie die Tweede Kamerleden Jeanet van der Laan en Hanneke van der Werf in 2023 hebben ingediend, mede ondertekend door Ingrid Michon-Derksen van de VVD. Naast geld van de landelijke overheid krijgt het CSG ieder jaar 1,5 miljoen euro van 35 Nederlandse gemeenten.
Zorgvuldige specialistische hulp
Psycholoog Iva Bicanic, oprichtster van het CSG, is blij met de extra financiële middelen, zo verklaart ze voor vakblad Medisch Contact (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/verdubbeling-subsidie-centrum-seksueel-geweld-aantal-hulpvragen-sterk-toegenomen). “Door het extra budget kunnen we zorgvuldige specialistische hulp blijven bieden aan slachtoffers van seksueel geweld, kunnen de hulpverlening blijven ontwikkelen en verbeteren. We hebben de cijfers over de hulp- en adviesvragen in 2023 nog niet paraat, maar het lijkt erop dat er opnieuw sprake is van een stijging. Dat komt onder meer doordat het CSG bekender is onder slachtoffers en professionals.”
Lees ook andere artikelen over seksueel geweld (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/seksueel geweld)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).