Psychotherapeuten woedend over wetsvoorstel beroepenstructuur

Actiegroep Red de Psychotherapeut heeft forse kritiek op het wetsvoorstel tot wijziging van de beroepenstructuur van psychologische beroepen in de Wet BIG. De beroepen gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut verdwijnen uit de bestaande wet. In het wetsvoorstel staat het idee om binnen de BIG-wet één breed basisberoep voor de psychologische zorg te creëren, onder de naam ‘gezondheidspsycholoog-generalist’. Dat schiet zijn doel voorbij en de actiegroep ziet het als ‘een verarming van de beroepenstructuur en als een bedreiging van ons ambacht en de kwaliteit van zorg in Nederland’.

Grote zorgen
‘Wij kunnen ons niet vinden in dit voorstel en zien het als een afbreuk aan de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland’, schrijft Actiegroep Red de Psychotherapeut in een persbericht. ‘Ook maken wij ons grote zorgen over stijgende kosten, onnodige herscholing-eisen voor therapeuten, en bovenal het nog verder stijgen van de reeds lange wachtlijsten. Tevens zetten wij grote vraagtekens bij de recht- en doelmatigheid van de wetswijziging en het huidige proces waarin deze veranderingen plaatsvinden.’

Buiten proporties
De psychotherapeuten missen een grondige onderbouwing voor het nut van het wetsvoorstel. Er is niet genoeg gekeken naar de negatieve gevolgen, zo vinden ze. Ze vinden het ‘buiten alle proporties’ dat van psychotherapeuten na een opleiding van vier jaar geëist wordt dat zij zich alsnog omscholen tot het andere basisberoep voordat zij opgeleid kunnen worden tot het nieuwe specialisme.

Verspilling
Ook zou het een verspilling van kostbare tijd en geld zijn om alle psychotherapeuten uitgebreid bij te scholen op het gebied van onder andere management en wetenschappelijk onderzoek, om vervolgens hetzelfde werk te blijven doen. ‘Het heeft geen toegevoegde waarde voor de klinische praktijk, en het is niet wat de ggz nodig heeft. De huidige wachtlijsten zijn al veel te lang, en deze zullen alleen maar langer worden als psychotherapeuten zich en masse moeten gaan omscholen.’ Ruim 1500 psychotherapeuten zullen straks op een grootschalig omscholingstraject moeten wachten.

Ondermaats
Bovendien is het volgens de actiegroep in strijd met geldende wetgeving en jurisprudentie om van een hoog gekwalificeerd beroepsbeoefenaar te eisen om een aanzienlijke extra opleidingsverplichting aan te gaan, louter en alleen om hetzelfde werk te mogen blijven doen, zonder dat objectief en voldoende is aangetoond dat de kwaliteit van het werk op dit moment onvoldoende of ondermaats is. 

Actiegroep Red de Psychotherapeut roept op om via de internetconsultatie te reageren op het wetsvoorstel (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4379431/nieuws/wat_vind_je_van_de_vereenvoudiging_psychologische_beroepenstructuur.html?page=3). Dat kan nog tot 26 februari.

Lees ook andere artikelen over de beroepenstructuur (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/beroepenstructuur)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalMENSEN1kleur GGZtotaalMENSEN1kleur