Minder angst bij kinderen die opgroeien in het groen

Met meer groen om zich heen hebben kinderen minder last van angstklachten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Environmental Psychology. Opgroeien met meer groen om het huis en op school kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid van kinderen.

Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) (https://www.nji.nl/nieuws/minder-angst-bij-kind-in-groene-omgeving). De onderzoekers hebben meer dan vijfhonderd kinderen in de provincie Barcelona gevolgd over een periode van negen jaar, van het derde tot het elfde levensjaar. Ze analyseerden satellietbeelden om vast te stellen hoeveel groene ruimte er was in de buurt van hun huizen en in de buurt van hun scholen. Elk jaar namen ze twee vragenlijsten af om de angstklachten van kinderen te meten. Op plekken met meer groen zagen ze significant minder angstklachten en minder zorgen dan op plekken waar kinderen tussen beton opgroeien.

Preventief beleid?
De onderzoekers concluderen daaruit dat blootstelling aan groene ruimte onderdeel kan zijn van preventief beleid op het gebied van mentale gezondheid voor kinderen. Maar daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. De Spaanse onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben aangetoond dat groene ruimte de oorzaak is van minder angstklachten. Ze hebben ook geen gegevens over hoe lang en hoe vaak kinderen daar doorbrachten. Ze vermoeden dat een groene omgeving stress vermindert doordat kinderen daar meer bewegen en meer buiten zijn. Ze spelen daar zonder toezicht van ouders, wat het gevoel van autonomie en zelfvertrouwen versterkt. Maar ook kan meespelen dat kinderen die in groene buurten wonen vaak welgestelder zijn (de Spaanse onderzoekers name wel het opleidingsniveau van de ouders mee). Hoe dan ook, dit alles vraagt om meer onderzoek.

Lees ook andere artikelen over groene ruimte en mentale gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/groene ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

groen groen