BuurtzorgT: Thuis in de psychiatrie

Johan Atsma recenseert het boek van Nico Moleman e.a.

 

”BuurtzorgT biedt psychiatrische behandeling op maat. Als u dat wilt komen we bij u thuis om te bedenken hoe we samen uw klachten kunnen aanpakken. Het liefst betrekken we ook uw dierbaren bij de zorg want zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan uw herstel.”

Zo opent de cliëntfolder van BuurtzorgT, de GGZ hulpverlener die het anders wil doen. BuurtzorgT wil naar eigen zeggen een uitdager zijn van het huidige hulpverleningsstelsel dat is vastgelopen, met wachtlijsten, uitgeputte behandelaren en een steeds verder oplopende vraag naar zorg. Steeds meer zorgprofessionals verlaten voortijdig de zorg.

“Dat komt niet alleen doordat ze van de hoge werkdruk verlost willen zijn of ergens anders iets meer kunnen verdienen. Het heeft vaak een diepere oorzaak; ze moeten dingen doen die indruisen tegen hun integriteit en beroepseer. Ze kunnen niet meer achter hun werk staan.”

Psychiater Nico Moleman is zo iemand en hij is zelf in actie gekomen. Hij richtte samen met Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, de thuiszorgorganisatie die het ook anders wil doen, BuurtzorgT op.

“Deze organisatie geeft de zorg met de vakmensen vorm volgens een ander wereld- en mensbeeld. De autonomie en het vertrouwen die de nieuwe organisatie biedt spreekt vakmensen in de GGZ aan.”

De organisatie is inmiddels op stoom geraakt met diverse teams  overal in Nederland en nu is er dit boekje waarin Moleman, De Blok en Bijlsma de visie en werkwijze van BuurtzorgT  meer ruchtbaarheid willen geven en dat doen door de toedracht van het ontstaan van BuurtzorgT, de zorgvisie, de organisatie en het toekomstperspectief op enthousiaste manier onder woorden te brengen.

In de visie staat autonomie van de zorgvrager voorop en is systemisch denken de pijler van de zorgvisie die in principe bij de zorgvrager thuis plaats vindt. Bovendien worden mensen in de directe omgeving van de zorgvrager die een bijdrage kunnen leveren aan het herstel betrokken in het hulpverleningsproces. De teams bestaande uit verschillende disciplines die nadrukkelijk niet hiërarchisch werken, zijn zelfsturend. Zo ook is de gehele organisatie zeer specifiek op zelfsturing ingericht.

Het boek BuurtzorgT beschrijft vol overtuiging hoe de organisatie naar de GGZ kijkt en hoe ze het nadrukkelijk anders willen doen en in welke vorm. Daar worden vele enthousiaste woorden aan gewijd.

“ De kunst is om onbevooroordeeld en open te blijven kijken. “ het risico bestaat dat jouw zicht op een persoon te beperkt is. Dat geldt zeker voor psychiaters. Want er wordt ons gevraagd een beeld te vormen van de klachten en daar een naam aan te geven”. Door een te eenzijdige focus op de aandoening, mis je problemen die ook op een oplossing vragen.”   

Op deze manier worden er nog vele uitspraken gedaan die aanspreken, die een duidelijke visie tonen rondom zowel het zorgproces alsook de organisatie van de zorg en de onderlinge samenwerking . Gelukkig worden er daarnaast enkele voorbeelden beschreven waarin de dagelijkse praktijk tevoorschijn komt. Maar menig keer denk ik bij het lezen van het boek ook wel dat de theorie prachtig klinkt maar de uitvoering wellicht iets minder eenvoudig blijkt. Te weinig lees ik over mijn inziens ongetwijfeld aanwezig zijnde hobbels en hindernissen en hoe die te lijf worden gegaan. Het klinkt allemaal wel erg mooi. Zeker het hoofdstuk waarin de bestuurders met elkaar in gesprek zijn, komt op mij vooral over als pluimstrijkerij.

Maar het moet gezegd, de ambities van BuurtzorgT mogen er wezen en de visie en de uitwerking daarvan verdient zeker navolging. En alleen daarom al is het lezen van dit boek zeker de moeite waard.

Nico Moleman, Jos de Blok en Joost Bijlsma: BuurtzorgT: Thuis in de psychiatrie. Onze ziel in tien symbolen.
200 pagina’s; € 25,-; Uitgeverij BuurtzorgT; EAN 9789090365282

 

Lees ook andere recensies van Johan Atsma en Judith de Roos (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

BuurtzorgT BuurtzorgT

Reacties
Reactie: (Angela)
2-3-2024, 16:41
Jammer dat BuurtzorgT niet in Den Haag zit en je hier nergens anders hen kan dan naar GGZ in de wijk welke aanwezig zijn door afwezigheid. Daar is het pappen en nat houden.