Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om via dagelijkse selfies te analyseren of iemand depressief is. Dat deden zij door kunstmatige intelligentie te laten kijken naar 125.000 beelden van mensen bij wie een ernstige depressieve stoornis is gediagnosticeerd. Die combineerden zij met vragenlijsten die bij de inclusiegroep zijn afgenomen.
De resultaten van het zogenaamde MoodCapture-onderzoek zijn deze maand gepubliceerd (https://arxiv.org/abs/2402.16182). De onderzoekers van het Dartmouth College volgden 177 deelnemers met een ernstige depressie over een periode van negentig dagen. Zij lieten hen automatisch en aselect selfies nemen tijdens alledaagse situaties. Daarnaast kregen zij vragenlijsten uit de PHQ-8-depressieenquête voorgelegd.
Ethische kwesties
De AI keek op de foto’s naar beeldkenmerken als de hoek van waaruit die was genomen, dominante kleuren, lichtinval, locatie en omgeving, maar ook naar gezichtsuitdrukking en interactiepatronen. Op basis van gezichtsoriëntatiepunten kon de AI na verloop van tijd ruwe PHQ-8-scores effectief voorspellen. De onderzoekers zien hierin een aanzet om depressie vroegtijdig te detecteren. Ethische kwestie zoals privacybescherming blijven wel punt van aandacht, zo benadrukken de onderzoekers.
Lees ook andere artikelen over AI in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/artificiele intelligentie)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).