IGJ stelt jeugdzorginstelling onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft weer een jeugdzorginstelling onder verscherpt toezicht gesteld vanwege grote tekortkomingen in de zorg. Het gaat om Hamber Zorg, die jeugdhulp biedt Utrecht, Amersfoort en Duivendrecht. De IGJ ziet risico’s voor de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg.

Dat meldt de IGJ op 19 maart (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/03/19/verscherpt-toezicht-voor-hamber-zorg-in-amsterdam). Hamber Zorg biedt onder meer begeleid en beschermd wonen en dagbesteding aan. Bij de instelling verblijven jongeren met psychische problemen. De inspectie bezocht de drie locaties in september en november 2023. Volgens de IGJ worden vrijheidsbeperkende maatregelen ‘onvoldoende zorgvuldig’ genomen en dat kan schadelijk zijn voor jongeren. Het gaat om onder andere cameratoezicht, verplichte kamertijd en beperking van mobieltjes en laptops. Daarnaast zag de IGJ dat meer dan de helft van de medewerkers geen opleiding in de zorg heeft en er zijn onvoldoende mogelijkheden om deskundigheid te verbeteren.

Rechtbank
De inspectie maakt het verscherpt toezicht op Hamber Zorg nu pas openbaar omdat Hamber Zorg het verscherpt toezicht bij de rechtbank probeerde aan te vechten. Maar de rechter heeft het verzoek om opschorting van verscherpt toezicht en openbaarmaking niet toegekend. Hamber Zorg verklaarde aan de IGJ uit enthousiasme snel te zijn gegroeid. “Dit ging niet zonder groeipijn.” De instelling gaat investeren in verbeteringen. De organisatie wil meer gaan doen aan kwaliteitsmanagement en een raad van toezicht instellen.

In de jeugdzorg zijn de afgelopen tijd meer problemen naar buiten gekomen. Zo bleek op de ZIKOS-afdelingen in Harreveld en Zetten zo veel mis te zijn, dat daar een opnamestop is afgekondigd (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4393644/nieuws/igj_stelt_zikos-afdelingen_onder_toezicht_na_tip_ervaringsdeskundige.html?page=5).

 

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugd jeugd