Een enkele mindfulness-sessie helpt misschien ook al tegen angst en depressie

Eenzaamheid, ervaren stress, depressie en angst zijn toegenomen tijdens de COVID-19 pandemie. Veel bestaande mindfulness- en vergelijkbare interventies zijn effectief, maar tijdsintensief, wat maatschappelijke impact vermindert. Enkele-sessie-interventies lijken een veelbelovend alternatief, blijkt uit Amerikaans onderzoek dat recent is gepubliceerd in Plos One (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0299300).

Het onderzoek en de resultaten

De studie evalueerde een nieuw ontwikkelde, op mindfulness gebaseerde enkele-sessie-interventie. 91 volwassenen werden willekeurig toegewezen aan een van drie condities:
* een uur durende (e-health) mindfulness interventie
* een uur durende (e-health) mindfulness- en compassie; of
* een wachtlijstcontrole van één week
De Interventiesessies werden uitgevoerd door studenten in de klinische psychologie.

In vergelijking met de wachtlijstcontrole, leidde het het opnemen van een compassiecomponent tot betekenisvolle verminderingen in ervaren stress en depressie, maar niet van eenzaamheid bij de follow-up van één week. De resultaten suggereren dat een enkele sessie mindfulness- en compassie-interventie kan leiden tot betekenisvolle verminderingen in ervaren stress, symptomen van angst en symptomen van depressie, maar niet van eenzaamheid.

Het onderzoek was in eerste instantie vooral gericht op het tegengaan van gevoelens van eenzaamheid. Die resultaten vielen echter tegen.  Wel vonden de onderzoekers dat bij de follow-up van twee weken er een matige afname van eenzaamheid was in beide condities. Zonder verder onderzoek is het echter niet zeker dat deze verandering werkelijk een effect is van de interventie of gerelateerd is aan natuurlijke afname van eenzaamheid in de tijd.

De bevindingen suggereren verder dat een enkele sessie (1 uur) mindfulness met een compassiecomponent effectief kan zijn voor het verminderen van ervaren stress, symptomen van angst en symptomen van depressie in vergelijking met geen interventie.

Beperkingen

De onderzoekers wijzen op meerdere beperkingen van het onderzoek. Ten eerste was de steekproefgrootte klein. Wel is geprobeerd die beperking te minimaliseren door gebruik te maken van Bayesiaanse analyse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bayesiaanse_statistiek), die goed bruikbaar is om gegevens uit kleine steekproeven te verwerken.
Ten tweede was de follow-up periode kort. Een langere follow-up zou beter inzicht geven in de effectiviteit van de mindfulness-interventies op eenzaamheid en de rol van compassie vergeleken met mindfulness alleen.
Ten derde was de steekproef niet klinisch en meldde het merendeel van de deelnemers milde-matige symptomen van angst en depressie. Ook was de steekproef op sommige punten niet divers, waarbij elke deelnemer toegang tot internet met videoconferentiemogelijkheden nodig had en het merendeel van de deelnemers zich identificeerde als ’wit’.


Lees ook andere artikelen over Mindfulness (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/mindfulness)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

mindfulness xx mindfulness xx