Werkwijze voor regionale mentale gezondheidsnetwerken beschikbaar

Wat gaan de regionale mentale gezondheidsnetwerken – zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord – doen? De Nederlandse ggz heeft een werkwijze gepubliceerd waarin de vier functies van zulke netwerken aan bod komen.

Dat meldt de Nederlandse ggz op haar website (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/werkwijze-voor-regionale-mentale-gezondheidsnetwerken-gepubliceerd). In het IZA is afgesproken dat elke regio zo’n Mentaal Gezondheidsnetwerk krijgt. Daarin gaat de ggz duurzaam samenwerken met huisartsen en het sociaal domein om mensen met psychische en sociale problemen de juiste ondersteuning of zorg te bieden. Deze nieuwe manier van werken moet de druk op de ggz en op de huisartsen gaan verminderen.

Verkennend gesprek
In de onlangs gepubliceerde Werkwijze Ontwikkeling Mentale Gezondheidsnetwerken (gratis online (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/20240301-Werkwijze-Mentale-gezondheidsnetwerken.pdf)) beschrijft de Nederlandse ggz de vier functies van zulke netwerken. Het begint met het aanbieden van het verkennend gesprek. Daarin bekijken hulpverleners uit ggz en sociaal domein de hulpvraag samen met de persoon die is aangemeld. Vaak zijn daarbij ook naasten en een ervaringsdeskundige betrokken. De persoon krijgt door het gesprek inzicht in eigen kracht en kwetsbaarheid, en handvatten om zijn mentale evenwicht te hervinden. Als daarnaast nog ondersteuning of zorg nodig is, wordt die meteen in gang gezet. Aanmelding voor een verkennend gesprek gaat via de huisarts en daar komen waarschijnlijk nog andere verwijzers bij.

Transfermechanisme
Andere functies van het netwerk zijn het organiseren van een ‘transfermechanisme’, informatievoorziening over aanbod en wachttijden in ggz en sociaal domein en het domeinoverstijgend casusoverleg. De vier functies zijn niet nieuw. Op verschillende plekken in het land bestaan ze al, of wordt ermee geëxperimenteerd.

Veldpartijen
De werkwijze is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen om de Mentale gezondheidsnetwerken mogelijk te maken. De Werkwijze Mentale gezondheidsnetwerken is opgesteld door de veldpartijen van het programma: de Nederlandse ggz, Ineen, Landelijke Huisartsenvereniging, VNG en Zorgverzekeraars Nederland, in samenwerking met MIND, Sociaal Werk Nederland en V&VN en met steun van Zorginstituut Nederland, NZa en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De landelijke partijen gaan ervan uit dat de werkwijze in de regio zal worden gevolgd, aldus de Nederlandse ggz. Zij zullen de werkwijze in de komende jaren evalueren. Breed gedragen inzichten uit de praktijk kunnen leiden tot aanpassingen. En bestaande succesvolle initiatieven die nog niet helemaal voldoen, krijgen de ruimte om toe te groeien naar de situatie van de nu gepubliceerde werkwijze.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

werkwijze werkwijze

Reacties
Reactie: (Ingemar deVries)
3-4-2024, 20:24
Zo jammer dat de poh ggz helemaal vergeten wordt in dit verhaal. Niet zelden wordt zijn/ haar werk van soms jaren om mensen te motiveren voor behandeling door drempels als financiële problemen te verlagen. In krap anderhalf uur over gedaan. Mijn ervaring is dat het verkennend gesprek de bezem is waarmee de ggz zijn stoep schoon veegt. De druk bij de huisarts neemt alleen maar toe. Geen theorie helaas maar de bittere ervaring van de afgelopen anderhalf jaar met het verkennend gesprek