”Psychiatrische comorbiditeiten moeten bovenaan de lijst staan wanneer men werkt met iemand met een eetstoornis. Als je in staat bent de comorbide psychiatrische aandoeningen te behandelen, kan het herstel van de eetstoornis beter verlopen.” Dat zegt Angela Liu, onderzoekster bij het Zucker Hillside Hospital in New York. ”Het begrijpen van de last van comorbide psychiatrische aandoeningen bij jongeren met een eetstoornis is volgens de onderzoekers belangrijk voor het ontwerpen van uitgebreide, evidence-based interventies.”
Uit een grootschalige studie onder jongvolwassenen met en zonder een eetstoornis, waar zij onderzoeksleider, vonden de onderzoekers dat een breed scala aan psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie en angst, cannabis- en alcoholgebruiksstoornissen, vaker voorkwamen bij degenen met eetstoornis. De resultaten van de studie werden begin mei gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association (APA) 2024.
Wereldwijd loopt meer dan één op de vijf kinderen risico op een eetstoornis. In de VS zijn de opnames voor adolescenten met restrictieve eetstoornissen meer dan verdubbeld tijdens de pandemie. Toch blijft er, volgens Liu, een ”kloof in de literatuur” over de prevalentie van comorbide psychiatrische aandoeningen bij mensen met een eetstoornis, specifiek bij jongeren.
Met behulp van de TriNetX-database (https://trinetx.com/) identificeerden de onderzoekers 14.524 personen met een eetstoornis en zonder eetstoornis die antidepressiva gebruikten. Er bleek een veel hogere prevalentie van bijna alle andere psychiatrische aandoeningen bij degenen met een eetstoornis vergeleken met de algemene psychiatrische populatie, zagen de onderzoekers.
Lees ook andere artikelen over eetstoornissen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/eetstoornissen)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).