UMCG behandelt mensen met eerste psychose in de regio

Mensen uit de provincie Groningen die voor het eerst een psychose hebben hoeven voor zorg niet naar het UMCG te komen. Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) is een nieuwe samenwerking met Lentis gestart. Twee specialistische behandelteams werken nu op locatie in Delfzijl en Winschoten.

Elk team bestaat uit een psychiater, arts-assistent of verpleegkundig specialist, één of twee sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen en een ambulant verpleegkundige. De teams werken op beide locaties één dagdeel per week. Zo kunnen UMCG-specialisten patiënten in hun eigen regio behandelen en hoeven patiënten dus niet naar het UMCG te komen. Ook leggen de UMCG-teams huisbezoeken af in de regio en zijn ze beschikbaar voor second opinions bij ingewikkelde diagnostiek of moeilijk te behandelen psychose, schrijft het UMCG op 21 mei (https://nieuws.umcg.nl/w/umcg-teams-gaan-in-de-regio-mensen-met-eerste-psychose-behandelen?_gl=1*p3ennu*_gcl_au*MTQyMDE2MzYxOC4xNzE0NjU4NDU1). Door elkaar te ontmoeten op locaties en tijdens overleggen kunnen zorgprofessionals van het UMCG en Lentis van elkaar leren. Ook wordt er maandelijks een kennisuitwisseling-lunch georganiseerd.

Sociale kaart

Vooral jongvolwassenen, mensen tussen de 14 en 30 jaar, krijgen voor het eerst een psychose. In de regio Groningen gaat dit om zo’n veertig tot vijftig patiënten per jaar. “Iemand met een psychose heeft vaker acute en intensieve medische hulp nodig. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld in Delfzijl woont en je als behandelaar in de stad Groningen werkt, is het niet haalbaar om meerdere huisbezoeken op een dag te doen. Waar je ook woont in de regio, je moet goede medische zorg krijgen. Met deze samenwerking kunnen we dit mogelijk maken”, vindt Wim Veling, psychiater en hoofd behandelzaken psychose van het UMCG. “Met veel enthousiasme zijn we deze verdere samenwerking met het UCP aangegaan vanuit het FACT-team, omdat het een mooie aanvulling geeft op onze bestaande psychosezorg in de regio. Wij kennen de sociale kaart goed. Deze samenwerking biedt kansen om elkaar te versterken, contacten verlopen laagdrempeliger en wederzijds kunnen we kennis en ervaringen delen”, zegt Marloes Vermanen, verpleegkundig specialist van Lentis.

Illustratie: Hes (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over psychose (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/psychose)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZdemooninjehoofd GGZdemooninjehoofd