Meer mensen met langdurige psychische klachten krijgen benodigde hulp

Uit de regelmatige peiling van het Trimbos-instituut blijkt dat de groep mensen met langdurige psychische problemen die de benodigde hulp níet ontvangt kleiner wordt. Het gaat hierbij om hulp voor uiteenlopende levensgebieden.

Een verklaring voor de afname van het percentage is nog moeilijk te geven, zo stelt het Trimbos-instituut (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/de-groep-mensen-met-langdurige-psychische-problemen-die-benodigde-hulp-niet-ontvangt-is-kleiner-geworden/). Het is ook nog niet duidelijk of de trend gaat doorzetten. Dat moet uit volgende peilingen blijken. Trimbos benadrukt ook dat de groep met onvervulde zorgbehoeften nog steeds omvangrijk is. Bij ondersteuning bij klachten rond alcohol- of druggebruik gaat het bijvoorbeeld om één op de vijf panelleden. Voor het krijgen van de juiste hulpverlening om één op de twee panelleden.

Trendanalyses

Het Trimbos-instituut peilt regelmatig de ervaringen van mensen met psychische aandoeningen over hun zorg- en leefsituatie. Dat gebeurt in het panel Psychisch Gezien. De resultaten van de voorjaarspeiling 2023 zijn nu gepubliceerd. De trendanalyses laten onder andere zien dat het aantal mensen dat zorg krijgt voor hun psychische problematiek door de jaren heen is gedaald. Dit geldt voor gespecialiseerde ggz en voor meer laagdrempelige zorg, zoals hulp van een poh-ggz. Er wordt geen ontwikkeling gezien in de ervaren kwaliteit van leven onder de gevraagde panelleden. Die is nog steeds minder dan de algemene bevolking. Zo ervaart een kwart van de panelleden regelmatig discriminatie vanwege hun psychische problematiek. Bovendien hebben weinig mensen betaald werk. Door de tijd ziet Trimbos  weinig verbetering voor onderwerpen als sociale inclusie, participatie en kwaliteit van leven. 

Eigen netwerk

Veel panelleden krijgen zorg en ondersteuning vanuit het eigen netwerk, zoals familie, vrienden of lotgenoten. Een deel van de panelleden is zelf ook mantelzorger. Panelleden geven aan op een groot aantal levensgebieden behoefte te hebben aan ondersteuning vanuit het eigen netwerk, al dan niet in combinatie met professionele hulp. 

De voorjaarspeiling 2023 onder het panel Psychisch Gezien is hier te lezen (https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af2171-panel-psychisch-gezien-2023/)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Panelrapport-psychisch-gezien Panelrapport-psychisch-gezien