De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Het onderste van de put. Een ervaringsverhaal over burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornis, brus zijn en het gevecht naar boven. (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464890082)
Sandra van Eck - Leurs

Je hoort het tegenwoordig overal. Mensen krijgen een burn-out, een depressie of vallen op een andere manier om. Dat gaat jou nooit gebeuren. Je leven kent zeker pieken en dalen, maar je krabbelt altijd wel weer op. Totdat je onder in een put belandt die zo diep is dat je geen uitweg meer ziet. Iets in je trekt toch aan de bel en dan komt er hulp op je pad. Stap voor stap kom je weer boven. Herstel lijkt soms eeuwig te duren en makkelijk en leuk is het niet. Dit verhaal vertelt op een openhartige manier over de mentale worstelingen die je in een dergelijk proces tegen kunt komen.

Sandra is gelukkig getrouwd en woont samen met haar man en vier konijntjes in Leunen, een klein dorpje in het mooie Noord-Limburg. Dat geluk is niet altijd vanzelfsprekend. In haar leven maakte zij als gevolg van een persoonlijkheidsstoornis meerdere depressieve periodes door. De laatste was dermate ernstig dat ze niet meer onder hulp uit kon. Lees meer... (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464890082)

 

Een weg naar relationele veiligheid. Herstellen in de crisispsychiatrie (https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=Een+weg+naar+relationele+veiligheid)

Anne Pelzer, Esther Winters-van Eekelen

In een complexe wereld ontstaan complexe problemen. Problemen waar mensen soms zelf niet meer uit komen. Hoe kunnen we mensen die volledig worden opgeslokt door een psychiatrische crisis weer de regie over hun eigen leven laten terugvinden? Hoe kunnen we jongeren, ouders en hulpverleners helpen om ingewikkelde situaties niet uit de weg te gaan, maar vanuit de samenwerking naar oplossingen te zoeken? Naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Veiligheid bieden door aanwezig te zijn. Dit boek gaat over de zoektocht naar de weg van herstel, een weg die wordt afgelegd op basis van gezamenlijkheid en relationele veiligheid. Lees meer... (https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=Een+weg+naar+relationele+veiligheid)

 

Mentale Vooruitgang en Werk (https://www.argumentenfabriek.nl/denktanks/denktank-mentale-vooruitgang-en-werk/)
De Argumentenfabriek /  Petra van de Goorbergh, Kees Kraaijeveld

Het vergroten van de mentale kracht van werkenden en niet-werkenden, van organisaties en van de hele keten van werk, inkomen, re-integratie en participatie. Dat is het doel van de Denktank Mentale vooruitgang en Werk. De denktank richt zich op het vergroten van de mentale kracht van collectieven, dus van organisaties en van de samenleving als geheel. Met de denktank wordt een overkoepelende, brede, wetenschappelijke visie ontwikkeld op mentale vooruitgang en werk.

Hoe ziet de mentale vooruitgang van organisaties en werkenden eruit? Welke doelen kunnen we daarvoor formuleren? Wat kunnen organisaties doen om hun mentale kracht te vergroten? Hoe krijgen we het voor elkaar om eerder mogelijke problemen te signaleren en wat zijn effectieve interventies? Dit zijn een aantal vragen waar deze denktank zich over buigt. Hierbij willen we ook de vele goede initiatieven die er zijn op dit terrein samenbrengen en laten groeien.

Deze Denktank Mentale Vooruitgang en Werk is de derde denktank over mentale vooruitgang. Lees meer... (https://www.argumentenfabriek.nl/denktanks/denktank-mentale-vooruitgang-en-werk/)

 

Hoe psychologie bijdraagt aan een duurzaam leven (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15057_Klimaatpsychologie)
Jaap van der Stel, Sara Wortelboer, Sara Helmink (red.)

Hoe kun je psychologie inzetten om duurzaam gedrag te bevorderen? Klimaatpsychologie is relevanter dan ooit, nu we worden overvallen door alle klimaatveranderingen.
Klimaatverandering heeft een directe invloed op het leven van alle mensen. Hoewel de Club van Rome ons al decennia geleden waarschuwde, lijkt het alsof we enigszins zijn overvallen door de klimaatveranderingen die nu in alle hevigheid losgebarsten zijn. Klimaatpsychologie is een relatief jong wetenschappelijk veld dat aspecten van omgevingspsychologie, sociale psychologie en klinische psychologie omvat.

De verschillende auteurs geven dit jonge vakgebied zowel wetenschappelijke als praktische diepgang. Klimaatpsychologie belicht de veelzijdige invloed van klimaatverandering op het menselijk welzijn, variërend van fysieke gezondheid tot mentale veerkracht. Het boek biedt niet alleen inzicht in de mentale gevolgen van klimaatverandering, maar ook in de cruciale rol die psychologie speelt bij het bevorderen van duurzaam gedrag. Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15057_Klimaatpsychologie)

 

De engel op slippers (https://libris.nl/a/ge-sluijs/de-engel-op-slippers/501557157?#paperback-9789493345010)
Gé Sluijs

Het was 5 september 2020. Ik zat in de tuin van de daklozenopvang. Vanuit mijn ooghoek zag ik de deur opengaan. Er kwam een jongen naar buiten op zijn slippers.
‘Hoi, ik ben Michael!’ zei hij.
Die dag zou mijn leven compleet veranderen...

De engel op slippers is een meeslepende autobiografie over een leven met depressie, angst en suïcidaliteit. Wat gebeurt er als je van de een op de andere dag de weg terugvindt naar je hart? Een intens verhaal over het leven van Gé Sluijs. Getekend door trauma’s uit zijn jeugd, beplakt met labels, een leven lang op zoek naar zichzelf. Meer dan twintig jaar gekluisterd aan de GGZ, verdoofd door medicatie. Het is januari 2020 wanneer zijn leven volledig in elkaar stort en hij voor het eerst wordt opgenomen in de psychiatrie.

Die dag vroeg ik om hulp. Was dit het einde? Of was er meer tussen hemel en aarde? Ik geloofde niet in wonderen, mijn leven was mislukt.

Zijn gevecht krijgt een onverwachte wending. Kleine “toevalligheden” verschijnen in zijn leven, in de aanloop naar de onvergetelijke ontmoeting met de engel op slippers. Lees meer... (https://libris.nl/a/ge-sluijs/de-engel-op-slippers/501557157?#paperback-9789493345010)

 

Demenzien (https://www.breindok.nl/product/demenzien/)
Patty Van Belle Charlène van Belle

“Als ik Demenzien niet had gehad, dan had ik al die waardevolle momenten en activiteiten met mijn moeder niet gehad!” Een dochter

“Demenzien zorgt dat je nog beter te weten komt wat voor de mens met dementie belangrijk is en wat je als naasten en zorgverleners kan doen en hoe je daarover in gesprek blijft.” Een zorgverlener

Er is één wens die we allemaal hebben voor de mens met dementie: een fijne en betekenisvolle dag met liefdevol contact. Wil jij ervaren hoe je dat met elkaar kan doen? De methode Demenzien is een hulpmiddel voor samenwerking tussen de mens met dementie, naasten en zorgverleners, om de mens met dementie te leren kennen. Met elkaar ‘de mens zien’ en zo te zorgen voor een fijne dag.

Demenzien is praktisch toepasbaar en doet recht aan de mens met dementie, naasten en zorgverleners. Het leven van de mens met dementie verandert. Het is een voortdurend zoekproces om te weten te komen hoe iemand zijn leven wil inrichten: wat is belangrijk, waar geniet hij van, hoe wil hij verzorgd worden? Ook als het gedrag van de mens met dementie niet begrepen wordt, helpt Demenzien om antwoorden te vinden. Lees meer... (https://www.breindok.nl/product/demenzien/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Bibliotheek Bibliotheek