De dag dat alles anders werd

Boekrecensie

Judith de Roos recenseert De dag dat alles anders werd van Carine Kappeyne van de Coppello.

‘Matsie Muis krabbelde zich achter de oren. Hij voelde zich een beetje raar, alsof hij in een andere wereld terecht was gekomen. Het was allemaal zo snel gegaan. Gisteren waren ze gewoon aan het spelen geweest op het zachte mos. Ze hadden verstoppertje gespeeld tussen de vele paddenstoelen. Ze hadden heel veel lol gehad…’

Rouw

Zo begint het fraai uitgevoerde prentenboek voor kinderen. Kappeyne van de Coppello is GZ-psycholoog en werkt al dertig jaar met kinderen met rouw. En dat is waarschijnlijk goed merkbaar. Haar zinnen zijn zorgvuldige geformuleerd en nemen de lezer mee op Matsies reis door de wereld van rouw en herstel als hij plotseling zijn broertje Morris verliest. Het boek vertelt over de dag dat het gebeurde, de dagen vooraf aan de begrafenis, de begrafenis zelf en de tijd erna. Steeds met mooie gevoelsreflecties waarin hij uitlegt wat hij denkt en voelt. Bijvoorbeeld: ‘Mama was zomaar weggerend met Morris, ze had niet eens een knuffel gegeven. Morris was er ongerust van geworden, hij voelde het raar kriebelen in zijn buik.’

Na iedere fase, geeft het boek ruimte aan kinderen om te tekenen of schrijven over het verlies van hun eigen broertje of zusje. Dit aan de hand van een concrete vraag.

Waarheen

Het boek bevat ook subtiele grapjes die het hopelijk voor de voorlezer wat luchtiger maakt. Zo zijn daar de gebroeders Jos en Jelle Mol van de firma ‘de laatste reis’. En kreeg iedereen na afloop van de begrafenis iets te drinken met lekkere beukennootjes én kastanjetaart. Ook leren we Uil kennen die Matsie’s vraag probeert te beantwoorden waar je heen gaat als je dood bent. Hij introduceert het gegeven dat een lichaam aan de aarde of de lucht gegeven kan worden. We lezen hoe lastig het is om weer die eerste dag naar school te gaan omdat iedereen lijkt te weten dat zijn broertje dood is.

Verdermuur

Indrukwekkend is het laatste gedeelte van het boek, waarbij zijn ouders het bijna niet voor elkaar krijgen om goed voor hun muisjes te zorgen, ze zijn erg verdrietig, moe, vergeetachtig en door de war. Ook vraagt het jongste muisje zich af of haar ouders nog wel van haar houden, er hangen immers alleen maar foto’s van Morris in het hele huis. Papa Muis komt met het lumineuze idee om een ‘verdermuur’ te maken waar foto’s opkomen van na Morris door. Ook komt de wijze Uil nog met wat goede tips over zijn verdriet.

Het boek is schitterend geïllustreerd door Petra Konijn.

Het is een boek waarvan je hoopt dat je hem nooit nodig zult hebben, maar als het dan toch zo is dan is dit boek wel een echte aanrader voor kinderen om zich in te herkennen.

-

De dag dat alles anders werd
Auteur: Carine Kappeyne van de Coppello
Aantal pagina’s: 38
Uitgeverij: Nooit Voorbij
ISBN: 9789083192765

 

Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dedagdatallesanderswerd dedagdatallesanderswerd