UCP ontwikkelt combinatietherapie voor zestigplussers met persoonlijkheidsstoornis

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen heeft een combinatietherapie ontwikkeld voor zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline. Het is een combinatie van schematherapie en therapie in een gymzaal, alles in de vorm van groepssessies. 

Dat schrijft het UMCG op haar website (https://nieuws.umcg.nl/w/nieuwe-therapie-voor-ouderen-met-een-persoonlijkheidsstoornis?_gl=1*n08d10*_gcl_au*MTQyMDE2MzYxOC4xNzE0NjU4NDU1). Regelmatig komt een persoonlijkheidsstoornis pas op een latere leeftijd naar boven, bijvoorbeeld bij levensveranderingen als een pensioen of het overlijden van een partner. De Groningse onderzoekers kwamen erachter dat de combinatietherapie beter helpt dan de huidige zorg: gesprekken met psychiaters of psychologen. Uit eerder onderzoek bleek al dat schematherapie de geestelijke gezondheid van mensen jonger dan 60 jaar verbetert. Tijdens het onderzoek bleek dat de deelnemers na de combinatietherapie minder psychische klachten hadden.

Gymzaal
Bij groepsschematherapie praten psychologen met een groep patiënten over vastgeroeste gedragspatronen van de patiënten, ook wel ‘schema’s genoemd. Met schematherapie leren patiënten hun gedragspatronen te herkennen en aan te passen. Tijdens het onderzoek gingen de patiënten na de sessie groepsschematherapie naar een gymzaal. Hier deden ze oefeningen om hun schema’s beter te leren herkennen en veranderen. Tijdens de groepsopdrachten in de gymzaal kwamen deelnemers erachter hoe zijzelf en andere deelnemers op elkaar reageerden, bijvoorbeeld als ze samen een bal in de lucht moesten houden met een parachute. 

Fysiek samen
Door de combinatietherapie zien deelnemers beter waar ze tegenaan lopen als gevolg van hun persoonlijkheidsstoornis. Ze kunnen er daardoor goed op reflecteren met de psycholoog. Ook ontdekten de wetenschappers dat fysiek samen zijn belangrijk is om de combinatietherapie te laten slagen.

Aangezien de combinatietherapie succesvol was tijdens het onderzoek, bieden het UCP en andere instellingen dit nu ook aan voor patiënten. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

combinatie combinatie