Dronken automobilist is niet zonder meer een alcoholist: psychiater berispt

Een automobilist is begin 2023 aangehouden met een alcoholpromillage van 2,369‰. De psychiater, die in opdracht van het CBR onderzoek doet naar alcoholmisbruik, stelde na een kort onderzoek de diagnose alcoholmisbruik. De automobilist klaagt bij het tuchtcollege dat de diagnose te snel en zonder voldoende vragen is gesteld. Het college oordeelt dat de klacht gegrond is: de psychiater is niet zorgvuldig genoeg te werk is gegaan en heeft onvoldoende heeft doorgevraagd naar het drinkpatroon van de automobilist.


Niet doorgevraagd naar het normale drinkpatroon

In de beslissing van het college spelen de volgende zaken. Het rapport van de psychiater vermeldt weliswaar de essentiële feiten en omstandigheden van de zaak, maar ook niet meer dan dat. Gezien de zorgvuldigheid die de psychiater bij zijn onderzoek in acht dient te nemen, ook omdat er een voor klager belastende diagnose wordt gesteld, acht het college die basale feitenverzameling onvoldoende en ook niet in overeenstemming met de richtlijn.
Het college vindt dat van de psychiater had mogen worden verwacht dat hij, vóórdat de voor klager belastende diagnose werd gesteld, conform de richtlijn gericht had doorgevraagd naar het normale drinkpatroon van klager en (de omstandigheden van) het alcoholgebruik op de dag van de aanhouding.

Uit de weergave van de feiten in het rapport blijkt volgens het college niet dat de psychiater dit heeft gedaan en de automobilist zegt ook dit te hebben gemist, De gestelde diagnose alcoholmisbruik is dan ook niet onderbouwd door uit (nader) onderzoek verkregen concrete aanwijzingen, maar door gemeenplaatsen en tekstblokken, zoals: ”het is niet aannemelijk dat er binnen een sociaal alcoholpatroon zo ver wordt doorschoten”, ”iemand die het niet gewend is om tot hoge promillages alcohol te drinken, zal het drinken van alcohol al in een veel eerder stadium staken”.  Het college meent dat dit ook niet aansluit op actuele diagnostische classificaties. Omdat de psychiater op de specifieke situatie van de automobilist onvoldoende heeft doorgevraagd, is op grond van onvoldoende informatie een diagnose gesteld.
Het college meent dan ook dat het onderzoek inhoudelijk tekort schiet en uit het oogpunt van vakkundigheid en zorgvuldigheid de toets der kritiek niet kan doorstaan. De klacht wordt daarom gegrond verklaard.

Berisping

Het college vindt een berisping op zijn plaats. Ze meent dat de psychiater een professionele desinteresse aan de dag heeft gelegd, terwijl de gevolgen voor de automobilist groot zijn. Hij heeft niet, zoals de richtlijnen voorschrijven, doorgevraagd naar de specifieke situatie van klager. Ook heeft hij geen blijk gegeven van (parate) kennis van de richtlijnen die op het onderzoek van toepassing zijn. Op de zitting verklaarde hij op vragen daarnaar ‘dit niet zo paraat’ te hebben en dat ‘dit is verwerkt in het computerprogramma’ dat bij het onderzoek is gehanteerd.
Het college vindt het gebruik van een computerprogramma met keuzeformats, leidend tot een conclusie, weliswaar een bruikbaar hulpmiddel, maar het ontslaat de psychiater niet van de verantwoordelijkheid parate kennis te hebben van de toepasselijke richtlijnen en zo nodig  vanuit zijn specifieke deskundigheid, het format daarop aan te vullen.
De psychiater is, aldus het college, in dit opzicht tekortgeschoten. Dit schaadt niet alleen het vertrouwen van de klagende automobilist, maar ook het vertrouwen in de beroepsgroep in brede zin. De psychiater heeft zich bovendien niet reflectief en leerbaar opgesteld. Integendeel, nadat hij kennis heeft genomen van de – naar aanleiding van het bezwaar van klager – gewijzigde beslissing van het CBR, heeft hij nagelaten daarover enige navraag bij het CBR te doen.

De volledige uitspraak is hier te vinden (https://tuchtrecht.overheid.nl/zoeken/resultaat/uitspraak/2024/ECLI_NL_TGZRSHE_2024_50)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wetgeving GGZ wetgeving GGZ