Kind van ouder met bipolaire stoornis ontwikkelt zelf ook klachten

Bijna tweederde van de kinderen van een ouder met een bipolaire stoornis ontwikkelt zelf een stemmingsstoornis. Dat blijkt uit twintig jaar onderzoek van het Erasmus MC Sophia. Ondanks de psychische klachten kunnen de kinderen vaak goed functioneren.

Het Rotterdamse ziekenhuis volgde honderd kinderen van een ouder met een bipolaire stoornis vanaf hun puberteit. De studie liep van 1997 tot nu (https://amazingerasmusmc.nl/psyche/bijna-tweederde-van-de-kinderen-van-een-ouder-met-een-bipolaire-stoornis-ontwikkelt-zelf-een-stemmingsstoornis/). Het doel was om het risico op een bipolaire stoornis in kaart te brengen en te onderzoeken hoe de vroege voorstadia eruit zien. Ook werd gekeken naar psychische klachten en het dagelijks functioneren.

Verhoogd risico
De onderzoeksgroep heeft een verhoogd risico op een stemmingsstoornis, zowel een bipolaire als een depressieve stoornis. Ruim 10 procent van de kinderen ontwikkelde zelf ook een bipolaire stoornis. Dat is veel meer dan gemiddeld. Bij kinderen van ouders zonder bipolaire stoornis is dat 1 à 2 procent. Ruim 70 procent van de onderzoeksgroep zocht in de afgelopen tien jaar hulp bij mentale gezondheid. Ongeveer 4 procent had intensieve psychiatrische zorg nodig.

Oorzaken
Er is niet één aanwijsbare verklaring voor het verhoogde risico op klachten. Opgroeien bij ouders met psychische problematiek kan leiden tot meer stress en ingrijpende gebeurtenissen. Beperkte beschikbaarheid van de ouders kan ook meespelen. Maar er zijn ook genetische oorzaken, zo ontdekten de onderzoekers.

Screener
Volgens Manon Hillegers, kinder- en jeugdpsychiater en afdelingshoofd Kinderpsychiatrie van het Erasmus MC Sophia, moet vooral worden ingezet op het laagdrempelig vroeg signaleren van stemmingsproblemen en aanbieden van digitale preventieve interventies aan jongeren met een familiair risico op stemmingsproblemen. Vanuit het zogenaamde MARIO-project is een online screener en een digitaal platform ontwikkeld met ondersteunende interventies voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP). Door het zelfinzicht in emoties en veerkracht te vergroten wordt deze groep jongeren eerder bereikt en kan passende zorg worden aangeboden waardoor ze zich optimaal ontwikkelen richting volwassenheid.

Tijdens de behandeling van volwassen patiënten, blijft de kinderen onterecht vaak buiten beeld. Daarom pleiten de onderzoekers voor betere samenwerking tussen volwassen ggz en jeugdzorg.  

 

Lees ook andere artikelen over bipolaire stoornis (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bipolaire stoornis)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

meisje meisje