IGJ beëindigt verscherpt toezicht op Robertshuis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op het Robertshuis beëindigd. Het afgelopen half jaar heeft de jeugdhulpaanbieder verbeteringen doorgevoerd. De inspectie verwacht dat het Robertshuis binnen drie maanden de resterende verbeterpunten op orde brengt.

Dat meldt de IGJ op 18 juni (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/06/18/einde-verscherpt-toezicht-stichting-het-robertshuis).  Het Robertshuis is een ouderinitiatief opgezet voor kinderen die niet in de reguliere zorg terecht kunnen of hier zijn vastgelopen en is gespecialiseerd en gecertificeerd in ABA, DTT, PRT, zindelijkheidstrainingen, re-integratie richting onderwijs en sensorische integratie die verweven zijn in de behandeling. Het Robertshuis biedt hulp op zeven locaties in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Limburg.

Vrijheidsbeperkende maatregelen
De jeugdinstelling stond sinds half september 2013 onder verscherpt toezicht van de IGJ. Tijdens bezoeken zagen medewerkers van de IGJ meerdere tekortkomingen. De instelling moest per direct stoppen met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. In maart toetste de inspectie of het Robertshuis inmiddels voldoet aan de normen. De inspectie zag een aantal verbeteringen. Zo werken hulpverleners nu meer methodisch, bijvoorbeeld in het bijhouden van de cliëntdossiers. Ook zijn de hulpverleners deskundig en reflecteren zij op hun eigen handelen en het handelen van collega’s.

Wet zorg en dwang
Toch ziet de inspectie ook nog steeds tekortkomingen als het gaat om het toepassen van dwang. De inspectie ziet dat het Robertshuis de werkwijze volgens de Wet zorg en dwang (Wzd) onvoldoende heeft geïmplementeerd. Onder deze wet is het de bedoeling dat er altijd wordt gezocht naar een alternatief voor het inzetten van dwang. In het geval dat er toch dwang wordt gebruikt, moet volgens bepaalde stappen worden gehandeld.

Daadkracht
De inspectie heeft ook nog zorgen of het bestuur van het Robertshuis de maatschappelijke doelstelling en het belang van de jeugdigen centraal stelt. Tegelijkertijd heeft de inspectie vertrouwen in de daadkracht van de nieuwe leden van de raad van toezicht om hierin een kritische rol te vervullen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

IGJ IGJ