NVvP: ‘Alle vertrouwen in Nederlandse transgenderzorg’

In de media en in de politiek ontstaat steeds meer discussie over de kwaliteit van de Nederlandse transgenderzorg. Daarop reageert de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie met een statement: De NVvP heeft alle vertrouwen in de professionals die in Nederland transgenderzorg bieden. De vereniging is er van overtuigd dat alle moeite wordt gedaan kwetsbare jongeren zo zorgvuldig mogelijk te begeleiden en zo nodig te behandelen.

Dat schrijft de NVvP op 21 juni (https://www.nvvp.net/website/nieuws/2024/nvvp-heeft-alle-vertrouwen-in-professionals-die-in-nederland-genderzorg-bieden). ‘Naar aanleiding van deze binnenlandse discussie en het CASS-rapport over genderzorg in Europa dreigt het debat over deze zorg verder gepolariseerd en ook politiek gemaakt te worden. Die polarisatie is niet in het belang van de patiënten, die wij veilige en respectvolle zorg willen bieden’, zo stelt de NVvP op haar website.

Expertisecentra
De groep jongeren met gendervragen is groter en meer heterogeen geworden. Die toenemende en veranderde vraag vereist betere screening in de reguliere ggz en bij huisartsenpraktijken en meer behandelcapaciteit in de expertisecentra. ‘De heterogeniteit van de kinderen en jongeren vraagt om zorgvuldige bespreking en beoordeling van hun gendervragen vanuit een holistische benadering waarbij de individuele ontwikkeling van kinderen leidend is’, vindt de NVvP. ‘Lang niet ieder kind en elke jongere met genderdysforie heeft hormonale behandeling nodig. Specialistische zorg voor kinderen en jongeren met gendervragen worden in Nederland behandeld in expertisecentra binnen een academische setting met continue follow-up en begeleiding zowel psychisch als ook somatisch. Hierdoor is hoge kwaliteit van de zorg gewaarborgd. De zorg is belegd in deze academische expertisecentra, waar uitgebreid onderzoek wordt gedaan, en de NVvP onderschrijft de noodzaak daartoe.’ De expertisecentra zijn in het Amsterdam UMC en Radboudumc.

Kwaliteitsstandaarden
De NVvP vervolgt: ‘Als vereniging staan wij voor zorgvuldige en respectvolle zorg, vanzelfsprekend op basis van evidence-based kennis en kwaliteitsstandaarden, zoals de Kwaliteitsstandaard psychische transgenderzorg (https://www.transvisie.nl/wp-content/uploads/2018/01/kwaliteitsstandaard-transgenderzorg-18122017-geautoriseerd.pdf) en de Kwaliteitsstandaard somatische transgenderzorg die worden opgesteld onder regie van de FMS en regelmatig worden geëvalueerd en aangepast op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Daarbij zijn vanuit de vakverenigingen kinderartsen, endocrinologen, gynaecologen, plastisch chirurgen, psychologen, psychiaters en ethici betrokken. Wij hebben er vertrouwen in dat onze professionals de uiterste zorgvuldigheid betrachten in onderzoek, diagnose en behandeling om kwetsbare kinderen en jongeren de meest passende, veilige en adequate zorg en behandeling te geven.’

 

Lees ook andere artikelen over transgenderzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/transgender)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

transgender transgender