ONE: ondernemersvereniging voor ervaringsdeskundigen

Onlangs is ONE van start gegaan, het eerste netwerk voor en door ervaringsdeskundigen met een onderneming. Zij kunnen hier gelijken ontmoeten, samen intervisie volgen, samenwerkingen starten en opdrachten uitwisselen.

Dat meldt de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) op haar website (https://www.autisme.nl/2024/06/24/ondernemersnetwerk-ervaringsdeskundigen-one-opgericht/).  ONE is een fysiek én online netwerk voor alle ondernemers die ervaringsdeskundigheid professioneel inzetten, of ze neurodivers zijn (autisme, ADHD of hoogbegaafdheid), niet-aangeboren hersenletsel heben of ervaringskennis bezitten op het gebied van fysieke beperking, psychiatrie of iets heel anders. Mensen die ervaringskennis inzetten in hun onderneming, zijn welkom bij ONE (https://ervaringsdeskundigondernemen.nl/).

Niet gemiddeld

ONE is opgericht door Thijs van der Rol, zelf ervaringsdeskundig ondernemer. “Het is niet toevallig dat mensen die, door aanleg of ontwikkeling, afwijken van ‘gemiddeld’ vaak voor het ondernemerschap kiezen. Dat past soms gewoon beter”, zegt hij. “Er is een enorme diversiteit in achtergronden én in ondernemersactiviteiten. Ervaringsdeskundige ondernemers doen geweldige dingen op het gebied van cliëntondersteuning, onderzoek, beeldvorming en ook steeds meer op bestuurlijk en beleidsmatig niveau. Maar er gebeurt té veel los van elkaar.” Voorafgaand aan de start van ONE zijn ervaringsdeskundige ondernemers geïnterviewd. In deze interviews zijn hun behoeften op dit gebied opgehaald en verwerkt in dit ondernemersnetwerk.

Bijeenkomsten

Het netwerk werkt met besloten LinkedIn-groepen, waar contact kan worden gelegd en opdrachten van externen worden geplaatst. In september starten online ONE-intervisiegroepen. Vaste groepen komen één keer per maand virtueel bij elkaar om onder professionele begeleiding te spreken over bijvoorbeeld grenzen stellen, omgaan met eigen belastbaarheid of dilemma’s over professionele nabijheid en distantie. Daarnaast zijn er fysieke bijeenkomsten; MeetUp’s. De eerste bijeenkomst is op vrijdag 8 november 2024 in Utrecht. Bij deze MeetUp’s is er plek voor een beperkt aantal deelnemers, zodat zij elkaar leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. In het startjaar, tot 28 februari 2025, is deelname aan intervisies, MeetUp’s en toegang tot opdrachten gratis uit te proberen. Daarna is voor deze onderdelen van het netwerk een betaald lidmaatschap nodig. 

 

Lees ook andere artikelen over erveringsdeskundigheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ervaringsdeskundigheid)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ONE ONE