Conny Helder: ‘VWS kan NZa niet laten stoppen met uitvraag HONOS-data’

Het ministerie van VWS heeft geen wettelijke bevoegdheden om het verzamelen van HONOS+ data door de NZa te laten stoppen. Dat schreef demissionair minister Conny Helder op 24 juni als antwoord op de motie vanuit de Tweede Kamer.

In de motie van NSC-Kamerlid Agnes Joseph wordt opgeroepen om het verzamelen van gepseudonimiseerde data op basis van de HONOS+ vragenlijsten te laten stoppen, niet opnieuw over te gaan tot gegevensverzameling en bij het voorspellen van ggz-kosten alleen gebruik te maken van geaggregeerde data – dus niet op persoonsniveau. Begin juni steunde het overgrote deel van de Tweede Kamer die motie, alhoewel de minister die ontraadde.

Zelfstandig
In haar antwoord schrijft Helder (https://open.overheid.nl/documenten/66012b05-6478-4464-b9ba-8c265a811eb4/file) dat de NZa al voldoet aan de eis om de data te vernietigen. Dat gebeurt einde 2025. Aan de andere punten in de motie kan de NZa niet voldoen, zegt ze, omdat het een zelfstandig bestuursorgaan is. “Dit betekent dat de NZa niet hiërarchisch ondergeschikt is aan de minister van VWS. Ingrijpen in de bevoegdheden van het zelfstandig bestuursorgaan NZa kan alleen voor zover geldende wetgeving dat mogelijk maakt.”

Adviescommissie
De minister zegt dat ze de wensen van de Kamer zal overbrengen aan de NZa, met het verzoek zo veel als mogelijk geaggregeerde data te gebruiken voor de doorontwikkeling van de zorgvraagtypering (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4456135/nieuws/de_zorgvraagtypering_best_haalbare_of_no-go.html?page=1). Daarnaast zal de minister de Adviescommissie zorgvraagtypering vragen om zich nog eens te buigen over de controversiële uitvraag van persoonlijke data.

 

Lees ook andere artikelen over dataverzameling (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/dataverzameling)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dataverzameling dataverzameling