Leefstijl is van grote invloed op psychose bij jongvolwassenen

Jongvolwassenen met een psychotische stoornis hebben vaak een veel slechtere leefstijl.  Daarom is het voor behandelaren belangrijk om meer te screenen en al vroeg in de behandeling aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl.

Dat zegt Wilma Swildens (https://www.altrecht.nl/nieuws/jongvolwassenen-met-psychotische-stoornis-hebben-baat-bij-leefstijlinterventies/), senior onderzoeker bij Altrecht en lector Interprofessionele zorg in de ggz aan de Hogeschool Holland. Zij publiceerde onlangs het onderzoek onderzoek Leefstijl bij jongvolwassenen met en zonder psychotische stoornis (https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/nl/artikelen/article/50-13276_Leefstijl-bij-jongvolwassenen-met-en-zonder-psychotische-stoornis) in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Leefstijl-in-beeld
Het doel van het onderzoek was het beschrijven van de leefstijl van negentig cliënten van een behandelafdeling van Altrecht voor jongvolwassenen met een psychotische stoornis, vergeleken met 137 jongvolwassenen uit de algemene bevolking zonder psychotische stoornis. Daarbij werden onderdelen van het anamnese-instrument Leefstijl-in-beeld gebruikt. Daarnaast waren er interviews met leefstijlcoaches werkzaam bij Altrecht.

Uit de resultaten bleek dat bij de jongvolwassenen met een psychotische stoornis veel vaker sprake is van een verhoogde body mass index, roken, middelengebruik, en een gebrek aan gezonde voeding en beweging. Ook waren zij minder tevreden over hun lichamelijke en psychische gezondheid.

Samenwerking
De uitkomsten laten zien dat zelfs voor een jonge groep patiënten leefstijlinterventies noodzakelijk zijn. De leefstijlanamnese vormde volgens de leefstijlcoaches een goed startpunt om aan verbetering te werken; hiermee kunnen patiënten inzicht krijgen in gezonde en ongezonde aspecten van hun leefstijl. In de praktijk blijkt dat de verandering naar gezonder gedrag wel lastig te realiseren is. Wilma Swildens pleit daarom voor meer samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals op het gebied van leefstijl, zoals sportcoaches en diëtisten in de wijk.

 

Lees ook andere artikelen over leefstijl (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/leefstijl)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jongvolwassenen jongvolwassenen