Ypsilon start community voor naasten

De vereniging Ypsilon is een digitale community gestart voor naasten van mensen met ernstig psychische aandoeningen. Het is een veilige ontmoetingsplek waar ze anderen kunnen vinden, verbinden en elkaar versterken.

In totaal definieerde de vereniging acht specialismes waarin geen enkele andere organisatie de kennis en expertise heeft die zij heeft, zo zegt Ypsilon (https://www.ypsilon.org/actueel-ypsilon/eindelijk-een-veilige-ontmoetingsplek-voor-naasten-in-de-ggz/). Het gaat dan om de combinatie van naasten met achtereenvolgens: psychose, privacy, wonen, langdurende zorg, ‘verward’ gedrag, verplichte zorg, forensische zorg en zelfdoding/suïcidaliteit.

Achterban
De Ypsiloncommunity (https://www.boven-jan.nl/web/group-4886466) is de eerste die gebouwd is op BovenJan, het digitale platform waarin zich inmiddels 12 cliënten- en naastenorganisaties in de ggz hebben verenigd. Alle community’s op BovenJan maken gebruik van de functionaliteiten zoals die voor BovenJan zijn ontwikkeld, maar dan voor hun eigen achterban. Met eigen informatie, eigen nieuws, eigen ervaringsverhalen en een eigen forum. 

Uitwisseling
Ypsilon presenteert de community naast haar eigen website. In de community is meer uitwisseling mogelijk, maar – in tegenstelling tot veel social media – in een veilige omgeving. In de groep naasten zit veel ervaring en kennis, variërend van de vraag hoe je het best kunt omgaan met iemand die zich vreemd gedraagt tot de vraag waar woonvormen op maat zijn voor mensen met psychosegevoeligheid, en van de vraag wat je kunt zeggen als je denkt dat iemand suïcidaal is tot de vraag of het wel klopt dat de behandelaar jou als naaste buiten de deur houdt. Door gebruik te maken van elkaars kennis, kan de hulpverlening minder worden ingezet, zo redeneert Ypsilon.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Ypsilon Ypsilon