‘Zorg voor autisme dreigt onbereikbaar te worden’

Steeds meer gespecialiseerde zorgaanbieders voor mensen met autisme hebben een wachtlijststop, terwijl de wachttijden bij andere aanbieders vaak langer dan een jaar zijn. Toegang tot autisme-zorg wordt zo steeds beperkter of zelfs onbereikbaar.

Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) (https://www.autisme.nl/2024/09/06/alarmerende-signalen-over-gebrek-aan-gespecialiseerde-zorg-voor-mensen-met-autisme/). De vereniging krijgt steeds meer signalen over wachtlijststops. Zo hadden of hebben onder andere het Autisme Kenniscentrum Dokter Bosman, De Autismespecialist, Autisme Expertise Centrum en Autismepunt een tijdelijke stop.

Knelpunt
De wachttijden in de autismezorg zijn al langer een probleem. Eind 2023 publiceerde Akwa GGZ een evaluatie van de Zorgstandaard Autisme. In een enquête noemen 186 van de 228 instellingen lange wachtlijsten als het belangrijkste knelpunt. Driekwart van de mensen met autisme geeft aan dat ze tijdens het wachten op behandeling geen begeleiding krijgen. Dit is in strijd met de Zorgstandaard Autisme.

Passende zorg
De wachtlijstproblematiek komt bovenop andere knelpunten in de zorg voor mensen met autisme, zo stelt de NVA. Uit het Akwa GGZ-rapport blijkt bijvoorbeeld dat maar een derde van de mensen met autisme vindt dat ze passende zorg krijgen. Minder dan een kwart geeft aan dat de zorg leidt tot een zinvol leven en meedoen in de maatschappij.

Daar staat tegenover dat bijna driekwart van de zorgverleners zegt dat meestal lukt om zorg op maat te bieden. Zorgverleners noemen als knelpunt dat zij te weinig kennis hebben om goede psycho-educatie te kunnen geven en meer dan de helft van hen beoordeelt de continuïteit van zorg als matig tot slecht.

 

Lees ook andere artikelen over autisme (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/autisme)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

closed closed