Helft van mensen met langdurige aandoening gebruikt e-health

Nog lang niet alle mensen met een langdurige psychische aandoening maakt gebruik van e-health-toepassingen, blijkt uit onderzoek van Trimbos. Van de 1500 deelnemers aan het Panel Psychisch Gezien heeft 48 procent in de afgelopen twaalf maanden gebruik gemaakt van één of meer e-health toepassingen.

Dat is een bescheiden aantal, vindt Trimbos (https://www.trimbos.nl/actueel/helft-van-de-mensen-met-langdurige-psychische-aandoeningen-gebruikt-e-health/), temeer omdat in het onderzoek ook werd gevraagd naar ingeburgerde vormen van e-health zoals e-mailen met zorgverleners. Verder valt op dat de panelleden minder vaak websites gebruiken dan mensen met andere chronische aandoeningen. Ook blijkt een op de vijf panelleden geen of slechts beginnende digitale vaardigheden te hebben. De onderzoekers bevelen aan om oog te houden voor deze groep mensen bij de plannen om meer in te zetten op e-health.

Hybride zorg
De mensen uit het Panel Psychisch Gezien (https://www.trimbos.nl/kennis/zorg-en-participatie/panel-psychisch-gezien/) die gebruik maken van e-health toepassingen, doen dat vooral om te beeldbellen, beveiligd e-mailcontact te hebben met de zorgverlener en digitaal vragenlijsten in te vullen. Bijna de helft van deze groep doet dit in combinatie met zorg op locatie. Dat is hybride zorg. Daarnaast wordt er ook relatief veel gebruik gemaakt van websites en apps over mentale gezondheid. Nieuwe e-health toepassingen en technologieën zoals serious gaming en Virtual Reality (VR) worden minder vaak gebruikt. Dat geldt ook voor forums en e-community’s. 

Behandelmodules
De panelleden die e-health gebruiken doen dit voor verschillende doeleinden, maar vooral voor voorlichting en advies, communicatie met de zorgverlener, zelfhulp, behandeling en zelfdiagnose. E-health gebruikers zijn overwegend tevreden over het gebruik van de toepassingen; bij de meeste toepassingen geeft 70 procent of meer van de gebruikers aan tevreden te zijn. Opvallend is het relatief lage gebruik (13 procent) van digitale behandelmodules, terwijl de waardering voor deze modules onder gebruikers hoog is. Zeker hier lijkt nog winst te behalen, zegt Trimbos. Dat geldt ook voor de inzet van ervaringsverhalen over wat e-community’s kunnen betekenen. 

Ervaringsverhalen
Zowel de gebruikers als de niet-gebruikers van e-health geven aan zorgen te hebben om de privacy van de persoonsgegevens bij het gebruik van e-health toepassingen. Panelleden die geen gebruik maken van e-health zeggen dit met name niet te doen omdat zij er geen behoefte aan hebben. Bijna één op de tien niet-gebruikers staat wel open voor het gebruik ervan. Deze panelleden geven onder andere aan het moeilijk te vinden om hun verhaal digitaal onder woorden te brengen. Ervaringsverhalen en tips van anderen, kunnen hierbij de drempel verlagen. 

Alternatieven
Niet iedereen kan meekomen als er ingezet wordt op meer e-health toepassingen. Voor de bijna 20 procent van de mensen die niet of minder digitale vaardigheden heeft, blijven alternatieven nodig, zo geven de onderzoekers aan. Zet bijvoorbeeld begrijpelijke informatie op papier, zorg voor face-to-face contact met een zorgverlener en houd fysieke bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen. Verder is het advies om juist de mensen die minder digitaal vaardig zijn te betrekken bij de doorontwikkeling van e-health toepassingen. 

Gratis download: Factsheet E-health: Ervaringen van mensen met langdurige psychische problemen (https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/tri-75-010-factsheet-e-health-ervaringen-van-mensen-met-langdurige-psychische-problemen/)

 

Lees ook andere artikelen over e-health (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/e-health)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ehealth ehealth