Mentale problemen concentreren zich bij kleine groep mensen

Het overgrote deel van alle mentale problemen concentreert zich bij 20 procent van de Nederlandse bevolking. Mensen in deze groep kampen meestal ook met meerdere problemen tegelijk. Zij hebben relatief vaker mishandeling in hun jeugd meegemaakt.

Dat blijkt uit een studie door de Universiteit van Amsterdam en het Trimbos-instituut (https://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2024/09/mentale--en-gezondheidsproblemen-concentreren-zich-bij-20-van-de-bevolking.html?origin=C7qo0vSuQiCeMfPYaosIew). De onderzoekers analyseerden de mentale gezondheid, de fysieke gezondheid en de arbeidsproductiviteit van een representatieve groep van zesduizend Nederlanders.

NEMESIS

Ze maakten gebruik van gegevens uit de studie NEMESIS (Netherlands Mental Health Survey and Incidence study) van het Trimbos-instituut naar de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking. Onder deze zesduizend werd gekeken wie kampten met stemmingsstoornissen, angststoornissen, middelenmisbruik, rookgedrag, extreem overgewicht, zorg- en medicatiegebruik, slaapproblemen, werkeloosheid of werkuitval.

Mishandeling

Daarnaast werd onderzocht of er verband is met mishandeling in de eerste zestien levensjaren. Dat blijkt zo te zijn. Mensen die dit hebben meegemaakt, hebben een grotere kans om in de groep van 20 procent te komen.

Meerdere problemen

Tot slot werd gekeken in hoeverre deelnemers met meerdere problemen tegelijk kampten. Van de mensen met slaapproblemen heeft bijvoorbeeld 70 procent ook te kampen met werkuitval en zelfs 100 procent ook met medicatiegebruik. 

Preventie

De studie laat zien dat de problemen – en dus ook de zorgkosten – zich concentreren bij een vijfde deel van de Nederlanders. De aanleiding voor het onderzoek was de hoge maatschappelijke economische last als gevolg van psychische aandoeningen en schadelijk gezondheidsgedrag. Preventie wordt vaak genoemd als remedie, want voorkomen is beter dan genezen. Maar waar moet preventie extra aandacht aan geven? En wie hebben dan de meeste problemen? Dat blijkt dus een vijfde deel van de Nederlandse bevolking te zijn.

Ondersteuning

De onderzoekers hebben een belangrijke boodschap voor bijvoorbeeld beleidsmakers: “We hebben extra aandacht voor preventie nodig die deze groep van mensen, met een sterk verhoogde kans op meerdere problemen. Bij het screenen van de doelgroep spelen signalen van mogelijke kindermishandeling een belangrijke rol. Dat betekent opletten op signalen van misbruik, maar ook op signalen die daarmee samen kunnen hangen, zoals ouderlijke stress, te hard of fysiek straffen in de opvoeding, en isolatie en een gebrek aan sociale steun. Bovendien moet er ondersteuning voor gezinnen zijn die uitgaat van hun veerkracht, en hun sterke punten.”

Lees het wetenschappelijke artikel in Public Health. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350624003950)

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI