NIP en 113 Zelfmoordpreventie starten ikvoelmerot.nl

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en 113 Zelfmoordpreventie hebben op 26 september de website ikvoelmerot.nl gelanceerd. De website is een nieuwe online omgeving die specifiek is ontworpen voor jongvolwassenen die zich somber, angstig of eenzaam voelen en gedachten hebben aan zelfdoding. De website is gelanceerd op MBO Utrecht, in het bijzijn van jongvolwassenen.

Op de website kunnen jongvolwassenen terecht voor praktische tips en herkenbare verhalen van leeftijdsgenoten. Ook bevat de website informatie over hoe ze de weg kunnen vinden naar laagdrempelige steun en professionele hulp. De website is een samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en het Nederlands Instituut van Psychologen en is onderdeel van het project Samen Minder Suïcide: jongvolwassenen binnen de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025. Het doel van dit project is het terugdringen van het zorgwekkend hoge aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen. 

Help hulp zoeken

In 2023 verscheen het rapport Stop suïcide onder jongvolwassenen: Een verdiepend onderzoek met praktische aanbevelingen (https://samenmindersuicide.nl/wp-content/uploads/2023/09/113_rapport-jongvolwassenen.pdf)113 Zelfmoordpreventie sprak voor dat onderzoek met 41 jongvolwassenen (20-30 jaar) mét en zonder suïcidaal gedrag. Naar aanleiding van dit rapport hebben 113 en het NIP de website ikvoelmerot.nl ontwikkeld. Manager van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie Vicky Verschoor vertelt: “De website is ontwikkeld vanuit de vraag van jongvolwassenen zelf: help ons hulp zoeken. Met de informatie op de website willen we verder bijdragen aan het terugdringen van het zorgwekkend hoge aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen.”

Taboe

Lieke van Domburgh, lid van het algemeen bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen: “Het NIP is trots op de lancering van deze website, omdat het jongvolwassenen laat zien dat ze niet gek zijn als ze zich rot voelen. Ze zijn niet de enigen en we hopen dat deze website ze laat zien dat het helpt om samen met voor hen belangrijke anderen te onderzoeken wat voor hen geschikt is. Het NIP vindt het belangrijk om blijvend een bijdrage te leveren aan initiatieven die het taboe rond zelfdoding doorbreken, en de kennis van psychologen over dit onderwerp vergroten.”

Box vol emoties

De website werd gelanceerd op MBO Utrecht, in het bijzijn van jongvolwassenen. Onderwijsdirecteur Andrea Hagen vertelt: “Als school hechten we veel waarde aan het welzijn van onze studenten en daarom willen we ook verschillende thema’s bespreekbaar maken. En zelfdoding hoort daar ook bij. We willen juist het gesprek met elkaar aangaan, zodat onze studenten zich op school gehoord voelen en weten waar ze terecht kunnen als het niet goed gaat. De nieuwe website gaat daar zeker bij helpen!”

Voorafgaand aan de lancering gingen de jongvolwassenen aan de slag met een box vol emoties, een werkvorm passend die ruimte geeft om samen het gesprek aan te gaan over emoties. En juist dat praten is belangrijk, vertelt ook Lola: “Ik heb mij heel lang heel erg eenzaam gevoeld, ik wist niet waar of bij wie ik iets kwijt kon, laat staan hoe of dat ik dat durfde. Maar ook met het idee heel erg een last te zijn. Ik wist niet waar ik hulp kon zoeken. Ik denk dat ik met deze website eerder bij mijn omgeving aan de bel had getrokken.”  

De website is te bezoeken via www.ikvoelmerot.nl (https://ikvoelmerot.nl/). 

 

Lees ook andere artikelen over suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

 

lancering-ikvoelmerot.nl lancering-ikvoelmerot.nl