Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het Trimbos-instituut aangewezen als ‘WHO Collaborating Centre’, ofwel samenwerkingscentrum voor Mentale Gezondheid en Levensloopinterventies. Trimbos gaat WHO/Europa ondersteunen om mentale gezondheid op de werkplek en op scholen te bevorderen.
Dat meldt Trimbos op 9 oktober, de Wereld Mentale Gezondheidsdag (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/who-wijst-trimbos-aan-als-collaborating-centre-voor-mentale-gezondheid-prioritizing-mental-health-in-schools-and-workplaces-who-designates-the-trimbos-institute-as-a-collaborating-centre-focusing-o/). WHO/Europa werkt aan een toekomst waarin mentale gezondheidszorg een fundamenteel recht is in elke levensfase. Dus ook op de werkplek en op school. Het Trimbos-instituut heeft afgesproken WHO/Europa daarin te ondersteunen met onder andere onderzoek en bewijsmateriaal om mentale gezondheid te versterken. Het doel is een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen zich verbonden voelen, iedereen wordt aangemoedigd om deel te nemen en mensen zoveel mogelijk controle over hun eigen leven hebben.
Preventief
Met Expertisecentrum Mentale Gezondheid (https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/expertisecentrum-mentale-gezondheid/cultuurparticipatie-en-mentale-gezondheid/) richt Trimbos zich op mentale gezondheid in de volledige levensloop en over het hele spectrum van promotie, preventie, behandeling en herstel. Daarnaast wordt gefocust op welbevinden van bepaalde groepen. Voor WHO/Europa was belangrijk dat Trimbos ervaring meebrengt op het gebied van preventieve mentale gezondheidsprogramma’s en ondersteuning. Een goed voorbeeld vindt WHO het pleidooi van Trimbos, Pharos en kennispartner Gezonde School voor een geïntegreerde aanpak van Welbevinden op School (https://www.trimbos.nl/aanbod/programmas/welbevinden-op-school/).
Werk
Verder gaat Trimbos de WHO ondersteunen bij het ontwikkelen van integrale beleidslijnen voor mentale gezondheid op het werk. Daarvoor biedt het instituut inzichten en effectieve interventies voor werknemersbegeleiding en handleidingen voor mentale gezondheid voor professionals, HR-managers en preventiewerkers. Door de juiste mensen uit te rusten met de juiste kennis en hulpmiddelen om mentale gezondheidsproblemen op de werkplek te herkennen en aan te pakken, wordt er een betere toekomst gecreëerd voor de diverse en capabele werkenden in de regio.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).