Psycholoog krijgt taakstraf voor leveren antibraakmiddel bij middel x

De psycholoog die antibraakmiddel verstrekte zonder vergunning krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden plus een werkstraf van veertig uur opgelegd. Hij hoeft van de rechtbank in Den Bosch niet de cel in. De psycholoog Wim van Dijk leverde het antibraakmiddel samen met middel X aan 213 mensen. Maar geen enkel geval van zelfdoding wordt in verband gebracht met de leveringen door Van Dijk.  

De rechtbank is het met de redenering van het openbaar ministerie (OM) eens dat de hij het middel heeft geleverd ‘als essentieel onderdeel van een set met middel X, bedoeld voor zelfdoding’. Toch krijgt de 80-jarige psycholoog een flink lagere straf dan twee weken geleden door het OM werd gevraagd (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4505542/nieuws/psycholoog_hoort_strafeis_voor_handel_antibraakmiddel.html?page=5).

Risico’s

De rechtbank verwijt Wim van Dijk ook onzorgvuldig handelen. Hij heeft geen rekening gehouden met de risico’s van het leveren van dodelijk poeder aan psychisch kwetsbare mensen die het in een opwelling zouden kunnen gebruiken. Dat de psycholoog een persoonlijk gesprek voerde met de personen aan wie hij het middel gaf is daarbij niet voldoende, vindt de rechtbank. De psycholoog is niet specifiek daarvoor opgeleid.

De rechtbank deed geen uitspraak over of hulp bij zelfdoding geoorloofd is of niet. Dat is aan de wetgever, aldus de drie rechters in Den Bosch.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hamer hamer