MIND waarschuwt voor ‘techno-optimisme’ bij kabinet

“Stel de mens centraal bij digitalisering in de ggz”, is de boodschap van MIND in een brief aan de Tweede Kamer (https://mindplatform.nl/media/8099/download/24-053%20inbreng%20MIND%20voor%20de%20begroting%20van%20minVWS%202025%20door%20TKcie%20VWS.pdf?v=1).

Het regeerprogramma van Kabinet Schoof I zet vooral in op digitale zorg, AI en data-uitwisseling. Technische innovaties moeten de arbeidsmarktkrapte oplossen en de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. MIND vindt dat er sprake is van teveel ‘techno-optimisme’ (https://mindplatform.nl/nieuws/mind-waarschuwt-voor-techno-optimisme-van-kabinet). Digitale zorg en gegevensuitwisseling bieden kansen, aldus MIND. Maar ze leveren ook risico’s op voor de privacy, het vertrouwen en de behandelrelatie. MIND roept daarom op om de mens centraal te stellen. “Zorg voor een omgeving die voor cliënten veilig genoeg is om hun verhaal te vertellen, waarborg de kwaliteit van zorg en behoud het menselijk contact”, zegt MIND-directeur Dienke Bos.

Digitalisering

Volgens MIND is het een goede ontwikkeling dat er meer geld gaat naar digitale zorgtoepassingen. Dienke Bos: “Toch is het belangrijk om niet puur vanuit kostenbesparing en efficiëntie naar digitale zorg te kijken. Uiteindelijk gaat het om de mens, de cliënt met een zorgvraag. Waar heeft iemand behoefte aan en hoe kan digitale zorg hierin voorzien? Er is nog te weinig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit en ervaringen van cliënten met deze vorm van zorg. Bovendien is er weinig toezicht op de kwaliteit en ontbreekt het aan regelgeving, richtlijnen en kaders rondom de kwaliteit en inzet van digitale zorg. Digitalisering van zorg mag niet ten koste gaan van de vertrouwensrelatie tussen behandelaar en cliënt: het fundament voor een succesvolle behandeling.” MIND pleit er daarom voor dat ervaringskennis centraal staat in de ontwikkeling en implementatie van digitale zorg.

Data

Gegevensuitwisseling kan medische fouten voorkomen en daarmee de veiligheid van zorg verbeteren, zo stelt MIND, de middelen die hiervoor beschikbaar worden gesteld, zijn dan ook zeer welkom. Dienke Bos: “Tegelijkertijd is gegevensuitwisseling een gevoelig onderwerp in de ggz. Denk aan de ophef rond de HONOS+ vragenlijst. Het idee dat gegevens misschien niet binnen de vier muren van de spreekkamer blijven, maakt het voor cliënten moeilijk om zichzelf open te stellen in de behandeling en kan ertoe leiden dat mensen zorg gaan mijden. Ook hier moet niet aan de mens voorbij worden gegaan.” MIND vindt dat het maatschappelijk belang en de individuele privacy en veiligheid continue afgewogen moeten worden en roept op om de informatiepositie en eigen regie van mensen over hun gezondheidsgegevens te verbeteren. Áls gegevens worden uitgewisseld, dan moeten van MIND cliënten erop kunnen vertrouwen dat dit veilig gebeurt.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tech tech

Reacties
Reactie: (Jelle )
16-10-2024, 19:42
Noem 1 voorbeeld uit de casuïstiek waaruit onomstotelijk vast komt te staan dat vertrouwelijkheid boven het verbeteren van zorgprocessen komt te staan. De AI heeft geen persoonlijkheid met een oordeel over je ziekte in ieder geval. En altijd is het net als al ruim 20 jaar, mogelijk dossiers te pseudonimiseren. Werkelijk, welke holocaust vermoedt de GGZ dat van privacy zo'n obstakelblok voor vooruitgang verzonnen wordt?