Slecht slapen is een korte termijn risicofactor bij suïcidale gedachten. Het aanpakken van insomnia zou een cruciale rol moeten spelen in suïcidepreventie.
Dat schrijft Universiteit Leiden op 29 oktober (https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2024/10/nieuw-onderzoek-slaap-speelt-sleutelrol-in-voorspelling-van-suicidegedachten) naar aanleiding van onderzoek door psychologen Liia Kivelä en Niki Antypa. Kivelä promoveert onder begeleiding van Antypa op de korte termijn voorspelling van suïcide. Antypa richt zich in haar onderzoek op chronobiologie van depressie en suïcide.
Slaap
Voor dit onderzoek volgden ze drie weken lang 82 deelnemers met suïcidale gedachten en daarnaast diagnoses als depressie, angststoornis, autisme of PTSS. Die meldden zich via social media en via het LUBEC of LUMC, waar ze in behandeling zijn. Ze vulden vier keer per dag hun mentale en emotionele gesteldheid en slaapkwaliteit in via een app. Die werden aangevuld met objectieve metingen via een slaaptracker. De onderzoeksters zagen dat een onderbroken nacht samenhangt met toegenomen suïcidaliteit de volgende dag. Toch wordt in de klinische praktijk te weinig stil gestaan bij de rol van slaap, vinden de onderzoeksters. In de behandeling van suïcidaliteit ligt de focus vooral op gedachten en gevoelens.
Schaamte
Naast slaap brachten Kivelä en Antypa ook die gedachten en gevoelens bij de deelnemers in kaart. Daarbij maakten ze onderscheid tussen passieve en actieve zelfdodingsgedachten. Ze zagen dat gevoelens van schaamte sterk samenhangen met actieve zelfdodingsgedachten. Niki Antypa: “Schaamte gaat vaak samen met het idee hebt dat er inherent iets mis is met jou, met wie je bent. Dat gevoel is zo zwaar om te dragen dat mensen die dat ervaren er ook aan willen ontsnappen.” Er zijn wel psychologische behandelingen om specifiek schaamte aan te pakken, maar die zijn meer gericht op patiënten met PTSS.
Lees ook andere artikelen over suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).